Societatea Comerciala WINMARKT BIG SA, proprietara a fostului magazin BIG, a inaintat o propunere Primariei Turda, solicitand concesionarea unui teren din fata magazinului in vederea extinderii constructiei. Terenul in suprafata de 43 mp ar urma sa servesca la construirea unui grup de escaladoare pe fatada cladirii, intrucat amplasarea acestora nu este posibila in interiorul ei.

Limita actuala a magazinului cuprinde trotuarul superior, iar prin extinderea pe suprafata concesionata se vor avea in vedere si alte amenajari.

Beneficiile pentru Turda

Comisia de urbanism a Consiliului Local Turda a propus concesionarea terenului, fara licitatie, la pretul de 80 euro/mp, ceea ce inseamna ca la bugetul local vor intra, impreuna cu cota de TVA, 4.094 euro, plata facandu-se integral, la data semnarii contractului de concesionare.

Pretul este considerat bun, contractul care urmeaza a fi intocmit de catre Administrarea Patrimoniului Imobiliar fiind pentru o durata de 25 de ani. De asemenea, din punct de vedere al aspectului zonei, acesta va fi mult imbunatatit, intrucat dupa montarea escaladoarelor automate, care vor servi accesului in magazin, acesta va imbraca o haina noua.

Acesta va fi mansardat iar fatada va fi acoperita cu sticla, dupa construirea unui schelet metalic. Nici partea dinspre trotuar nu va ramanea asa cum este acum, ci se va crea o platforma in rampa, ce va facilita accesul spre magazin, iar monumentul amplasat in fata magazinului va fi reorientat, pentru perceperea adecvata a acestuia.

Primarul Tudor Stefanie este de parere ca modernizarea magazinului va crea cel mai frumos spatiu comercial din Turda. „Actualul aspect al magazinului este o rusine pentru oras, nu este in concordanta nici cu cladirile istorice, nu este nici modern” a afirmat edilul.

Ar mai exista si alte proiecte

S-a vehiculat si ideea ca pentru modernizarea zonei s-au avansat si alte propuneri, cum ar fi acoperirea unei parti din Valea Racilor si crearea unor spatii de parcare, folosind inclusiv zona fostului poligon de conducere, de langa Catedrala Ortodoxa. Insa, proiectul nu a fost aprobat de cei de la Monumente istorice.

Din alte surse, s-a mai auzit ca pentru aceasta zona ar mai fi si alte proiecte, cum ar fi crearea unei expozitii cu vanzare pentru pasari, dupa modelul implementat in unele orase din Ungaria, intrucat, de anul viitor, vanzarea pasarilor in piete va fi interzisa. Oricum, proiectele vor avea nevoie si de girul Parohiei Ortodoxe, pentru a nu se crea disensiuni.