Alegerile generale au adus judetului Alba, unul dintre cele mai mici si mai sarace din Transilvania, un numar foarte mare de posturi-cheie in administratia centrala. Ministri, secretari de stat, directori de institutii publice si apropiati ai acestora au luat drumul Bucurestiului in numar foarte mare.

Influenta lor este comparabila cu aceea a celebrului "grup de la Cluj", din perioada mandatului PSD, insa beneficiile pentru judet sunt mult mai reduse.

De la alegerile generale incoace judetul a "primit" doua portofolii importante in Guvernul Tariceanu. Este vorba, in primul rand, de fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, si, mai recent, de ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, fost consilier judetean si membru deplin al "grupului de la Alba".

Cei doi sunt prieteni vechi si s-au sustinut reciproc in permanenta. Legatura de amicitie dintre ei s-a sudat pe terenurile de fotbal din curtile scolilor din Alba, unde ei erau nelipsiti la fiecare sfarsit de saptamana, pe vremea cand nu aveau functii publice.

Un alt coechipier al celor doi va ajunge, din 2007, europarlamentar. Este vorba despre deputatul Tiberiu Barbuletiu, in prezent euro-observator in Parlamentul European, dar care va prinde macar cateva luni si ca parlamentar la Bruxelles si Strasbourg. Toti trei sunt liberali.

Totodata, sotia deputatului Barbuletiu ocupa o functie echivalenta cu cea de subsecretar de stat, fiind director al Societatii Feroviare de Turism.

Alti parteneri de fotbal ai ministrilor Atanasiu si Motreanu au ajuns si ei in functii importante in Prefectura Alba sau in pozitii din esalonul doi din cadrul unor institutii centrale. Toti fac parte din "echipa" premierului Calin Popescu-Tariceanu, fiind sustinatori ai mentinerii acestuia la conducerea PNL.

Prezenta lui Atanasiu in fruntea ministerului Apararii a facilitat si ascensiunea altor liberali din Alba, parteneri sau adversari ai acestuia pe terenurile de fotbal.

Este vorba, in primul rand, de fostul sef al lui Atanasiu de pe vremea cand acesta lucra la UM Cugir, Mihai Nicusor, promovat director al "Romtehnica", societatea din subordinea ministerului, specializata, printre altele, in comertul cu armament.

Un alt apropiat al lui Atanasiu, omul de afaceri Ion Lazar, a fost promovat sef al Directiei de Achizitii din Ministerul Apararii. Dupa mutarea liberalului ca sef al AVAS, cei doi au renuntat la functii. Singura din "echipa" acestuia care a ramas in minister este Luminita Kohalmi, sefa biroului de comunicare.

Relatia acesteia cu Atanasiu s-a inrautatit in ultima perioada din cauza unor neintelegeri in afaceri.