Firmele de constructii ale unor alesi locali prind cele mai importante contracte din judetul Bihor. Prefectura, Parchetele, Politia, Corso-ul, ANL-urile sau salile de sport sunt printre obiectivele construite sau renovate de aceste firme.

Firmele cu lipici la banii publici sunt SC Constructii Bihor SA, unde actionar este vicepresedintele Consiliului Judetean, democratul Gavrila Ghilea si "CIAC" SA, al carui director general si actionar este alesul local din partea PSD, Ioan Mintas.

Cele mai recente lucrari contractate de Constructii Bihor SA sunt cele de renovare ale sediului Inspectoratului Judetean de Politie. Potrivit comisarului sef Popa Liviu, seful IPJ Bihor, valoarea lucrarilor se ridica la circa 86 de miliarde de lei vechi. "In aceasta suma intra si dotarile si prin urmare nu toti ajung la Constructii Bihor", a declarat Liviu Popa.

Potrivit sursei citate SC Constructii Bihor SA mai are si lucrarile de refacere ale arestului IPJ, in valoare de circa 26 de miliarde de lei. Recent, aceeasi firma a realizat si doua blocuri ANL in comuna Sanmartin. Gavrila Ghilea nu a stiut sa spuna la cat se ridica valoarea lucrarilor.

Tot in acest an, firma Constructii Bihor a castigat, in parteneriat cu alta firma de constructii lucrarile de amenajare a terenului sintetic din cadrul Stadionului Municipal Oradea. In acest caz, valoarea lucrarilor se ridica la circa 8 miliarde de lei vechi.

Mai mult, tot firma lui Gavrila Ghilea a facut si lucrarile de amenajare a Corso-ului oradean, care au bagat din bugetul local 40 de miliarde lei vechi in visteria firmei.

Totodata, firma vicepresedintelui CJ Bihor a castigat si licitatiile la trei sali de sport, doua in Oradea, la Liceul Economic si Traian Vuia si una in comuna Biharia.

"CIAC" a luat Parchetele si Prefectura

Firma la care alesul local Ioan Mintas este director general se ocupa in prezent de renovarea imobilului in care isi desfasoara activitatea Parchetele oradene. Lucrarile sunt in valoare de circa 20 de miliarde de lei vechi si vor fi gata, potrivit lui Ioan Mintas, la jumatatea anului viitor.

Totodata, CIAC se ocupa si de renovarea sediului Prefecturii Bihor, contract care se ridica la 10 miliarde de lei vechi. Sediul Oficiului de Cadastru se afla printre obiectivele castigate la licitatie de CIAC si pentru care firma alesului local va incasa circa 27 de miliarde de lei vechi.

Desi opozitia a atacat constant atribuirea unor lucrari firmelor de constructii ale alesilor locali, cei aflati la conducerea municipiului si a judetului spun ca acest lucru se intampla din cauza ca nu exista alte firme destul de mari pentru a contracta lucrari de asemenea anvergura.

Primarul Oradiei, Petru Filip, a spus in nenumarate randuri ca asta este singura scuza, chiar si atunci cand conducerea PSD Bihor a acuzat PD ca l-a cumparat pe Gavrila Ghilea cu lucrarea de pe Corso. Democratii au negat atunci ca firma respectiva ar fi castigat licitatia din cauza ca Ghilea a trecut la ei.