In procesul deschis de Curtea de Conturi Hunedoara impotriva mai mul-tor persoane cu functii de raspundere din cadrul Primariei Petrosani, judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia au fost nevoiti sa acorde un nou termen de judecata, dupa ce unul dintre inculpati a decis sa-si angajeze un avocat propriu, altul decat cel platit de conducerea Primariei.

La Curtea de Apel se judeca, de fapt, recursul inaintat de edilii din Petrosani impotriva sentintei pronuntata de Tribunalul Hunedoara, prin care mai multe persoane cu functii de raspundere au fost obligate sa plateasca aproape 33 de miliarde de lei, reprezentand redevente neincasate din statiunea Parang, suma fiind calculata de Curtea de Conturi, in urma unei verificari amanuntite.

Potrivit secretarului primariei, cel care a decis sa renunte la serviciile avocatului angajat de Primaria Petrosani special pentru acest proces este seful Serviciului Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul administratiei publice locale, Andrei Ianas, care si-a angajat un alt aparator si, ca atare, a solicitat si a primit acordarea unui nou termen de judecata , pentru data de 29 ianuarie astfel incat avocatul proaspat intrat in cauza sa aiba timp sa studieze dosarul. Potrivit celor constatate de Curtea de Conturi Hunedoara, Ianas trebuie sa achite, in solidar, alaturi de primarul Carol Schreter si Lucian Dragomir Ð seful Biroului Cadastru, redeventa neconstituita si neincasata in suma de 78.471,3 lei (RON), dar si a penalizarilor aferente in suma de 3.233.122,34 lei noi.

De asemenea, organele de control au mai stabilit ca seful Serviciului Urbanism se face vinovat, alaturi tot de primar si Dragomir, de incalcarea prevederilor hotararii nr.44/2004 a Consiliului Local Petrosani, potrivit careia ordonatorii de credite raspund de urmarirea modului de realizare a veniturilor, iar ordonatorul de credite verifica din oficiu incasarea si cheltuirea sumelor din bugetul local si comunica cele constatate Consiliului Local.

Curtea de Conturi a facut lumina

Problema din Statiunea Parang a fost scoasa la lumina de Curtea de Conturi, in urma unui control efectuat anul trecut la Primaria Petrosani, prin care s-a stabilit ca exista zeci de persoane care au depasit suprafetele concesionate prin licitatie, fara sa plateasca vreun leu in plus la bugetul local.

Fosta administratie publica locala a emis o hotarare de consiliu local care prevedea intrarea in legalitate a contravenientilor, prin achitarea unor sume de bani suplimentare pentru terenurile ocupate abuziv pe trei ani in urma, dar prevederea referitoare la perceperea de majorari de intarziere pemtru terenurile ocupate abuziv, cuprinsa in HCL 44/2004, a fost modificata de actuala administratie, aleasa in iunie 2004.

Reprezentantii Curtii de Conturi au stabilit ca suma cu care a fost prejudiciat bugetul local se cifreaza la 3.311.593,64 lei RON, cu tot cu penalitatile de intarziere si, totodata, a stabilit ca, pentru depasirea terenurilor concesionate, trebuie sa se plateasca redeventa inca din anul 2005.

Pentru prejudicierea bugetului local, Directia Control Financiar din cadrul Curtii de Conturi Hunedoara a actionat in judecata mai multe persoane din cadrul Primariei Petrosani, respectiv primarul Carol Schreter, secretarul institutiei Adrian Negoe si mai multi sefi de servicii sau responsabili din administratia publica locala.

Dupa un proces de durata, Tribunalul Hunedoara a stabilit sumele pe care fiecare dintre parati trebuie sa le achite. Potrivit sentintei, cei mai multi bani ii are de plata chiar primarul municipiului Petrosani.

Astfel, conform, raportului Curtii de Conturi Hunedoara, admis in parte de instanta de judecata, Carol Schreter, impreuna cu Lucian Dragomir si Andrei Ianas ar trebui sa plateasca in solidar peste 3,3 milioane de lei RON reprezentand redeventa neincasata si penalitatile de intarziere aferente.

De asemenea, tot primarul Schreter, in solidar cu seful Serviciului Taxe si Impozite Ioana Margulescu ar avea de achitat in solidar 90.342, 65 RON, iar Carol Schreter, impreuna cu fostul sef al Serviciului Juridic, Valentina Cerchez, trebuiau sa achite 6.096, 62 RON.

Totodata, paratii Adrian Negoe, secretarul Primariei Petrosani, in solidar cu Mircea Borca, sef Serviciu Transport, trebuie sa plateasca sumele de 9.149 RON reprezentand redeventa neincasata si 6.982 RON cu titlu de majorari de intarziere.

Reprezentantii Primariei Petrosani au atacat sentinta la Curtea de Apel Alba Iulia, aratand ca, intre timp, au actionat, la randul lor, in instanta pe cei care au depasit suprafetele concesionate in Parang. Pana acum recursul nu s-a judecat, avand loc doar mai multe amanari, iar completul de judecata a solicitat copii dupa actiunile in instanta si dupa citatii.

Pentru a scapa de raspunderea civila, edilii i-au actionat intr-un tarziu in judecata pe cei care au depasit suprafetele concesionate. Pe rolul instantelor din judet sunt in curs de judecare 11 dosare: trei la Tribunalul Hunedoara, pentru sume ce depasesc 5 miliarde de lei, iar alte 8 se afla la Judecatoria Petrosani.