Cat poate costa sa pui doua vase de toaleta, gresie pe pereti si o usa metalica la veceul unei institutii? Aproape 400 de milioane de lei vechi daca lucrarea o face firma unui consilier local prieten cu primarul Stavarache.

Pentru modernizarea toaletei de la Observatorul astronomic, firma sotiei consilierului municipal bacauan Vasilica Hartescu a incasat de la Consiliul Judetean 400 de milioane de lei.

Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN), in subordinea caruia se afla Observatorul astronomic din Bacau, a organizat o selectie de oferte pentru amenajarea grupului sanitar de la Observator. Selectia a fost castigata, conform datelor comunicate de directorul CMSN, Neculai Barabas, de firma AMD COLLANT SRL Bacau.

Devizul total al lucrarilor executate a fost de 38.500 lei noi, cu TVA inclus. Adica aproape 400 de milioane de lei vechi.

Cine este AMD COLLANT?

Conform datelor de la Registrul Comertului, societatea are ca unic asociat si administrator pe Liliana Hartescu, nimeni alta decat sotia consilierului liberal Vasilica Hartescu.

Societatea si-a schimbat obiectul de activitate chiar anul trecut, dupa ce a inceput cu comertul cu ridicata a materialelor textile.

“Da, este firma sotiei - recunoaste Vasilica Hartescu (foto). Dar nu cred ca poate fi vorba de vreun conflict de interese in acest caz”.

El spune ca nu se amesteca in afacerile sotiei, desi a parut sa stie destul de bine ce lucrari s-au facut la Observator, atunci cand l-am intrebat daca suma de 400 de milioane nu i se pare prea mare.

“Numai covorul asfaltic - si sunt circa 200 de mp - a costat peste 200 de milioane de lei”, spune consilierul Hartescu.

Alte cazuri

Presa locala a descoperit ca si alti apropiati ai primarului Stavarache si-au trecut firmele pe numele rudelor pentru a putea face afaceri cu banul public.

Este vorba de Petrisor Botezatu, care si-a dat demisia din functia de consilier local dupa ce s-a descoperit ca firma sa, pe care o trecuse pe numele socrului, a castigat o licitatie de 10 miliarde pentru asfaltarea Bacaului folosind acte false.

Un alt caz este cel al consilierului judetean Silvestru Dogaru, care a fost acuzat ca prin intermediul unei firme patronate de fina sa a castigat licitatia pentru montarea gardurilor metalice din oras.

Nici primarul Stavarache nu a scapat de acuzatii, deoarece spalatoria sa spala rufele de la liceele din Bacau.