Prima ninsoare abundenta din aceasta iarna a provocat pagube importante in reteaua de energie electrica. Ieri dimineaata, in jurul orei 5,30, mai multe localitati din judet, dar si citeva cartiere din municipiul Sibiu au ramas fara curent.

Peste 30.000 de familii au inghetat in case si zeci de institutii, firme si magazine nu si-au putut desfasura activitatea. Comandamentul de interventie condus de directorul si inginerul sef ai SC Electrica a intrat in actiune.

Nu mai putin de 23 de echipe de interventie compuse din circa 80 de specialisti au fost trimise pe linii, sa cerceteze la fata locului defectiunile.

Bilantul a fost deosebit de sever. Din cauza caderilor abundente de zapada au avut de suferit cinci linii de inalta tensiune, 25 de linii cu tensiune medie si doua statii de transformare in municipiul Sibiu. O serie de conductori au fost efectiv rupti si au trebuit inlocuiti.

Zone afectate

Primele semne de decuplare au fost inregistrate de serviciul de resort la 5,30 dimineata. Imediat au inceput sa cada liniile de alimentare. Sadu, Riul Sadului, Boita, Avrig (partial), Talmaciu (partial), Talmacel, Mohu, Bungard, Vestem, Sacadate, Bradu, Nucet, Cornatel, Casolt, Rasinari si Poplaca.

In municipiul Sibiu, cele mai afectate zone au fost in cartierele Hipodrom, Strand, Tilisca, Valea Aurie, unde avariile au fost legate de defectarea unor transformatoare. Fara energie electrica au ramas si cabanele de la Santa.

Alerta zero

Data fiind proportia defectiunii, conducerea SC Electrica a constituit un comandament pentru situatii de urgenta condus de directorul executiv si inginerul sef ai societatii care au coordonat echipele de interventie si utilajele de lucru.

"Situatia a fost deosebit de delicata datorita multitudinii de defecte inregistrate si conditiilor de lucru pe timp de iarna. 23 de echipe cu peste 80 de lucratori au fost trimise pe teren pentru a vedea care este situatia si de ce materiale sau utilaje este nevoie.

Cele mai mari solicitari au fost la Sibiu, unde a fost nevoie de ore intregi de munca pentru ca sistemul de alimentare sa fie repus in functiune. Echipele SC Electrica au fost trimise toate pe teren, pentru a rezolva problema, insa treaba electricienilor a fost ingreunata si de faptul ca drumurile de acces catre anumite defectiuni au fost impracticabile din cauza stratului mare de omat. Pentru ca multi din consumatori au centrale de apartament, au fost cazuri forte multe in care, prin decuplarea de la sistemul de alimentare cu energie electrica, au fost decuplate si sistemele de incalzire", spune Cosmina Olariu, purtatorul de cuvint al SC Electrica Sibiu.

Intreruperi de contact

Din pacate, legaturile de alimentare au fost cuplate provizoriu si in cursul serii de ieri au fost numeroase cazuri in care consumatorii au trait cu spaima in suflet cind, dupa o realimentare de citeva ore, energia electrica a fost intrerupta pentru legaturile definitive in mai multe cartiere sibiene sau pe strazi din municipiul Sibiu.

Defectiuni in lant

Pentru SC Electrica Sibiu, anul nou a inceput cu stingul. Dupa incidentul de la inaugurarea Bibliotecii ASTRA, la care au participat presedintele si premierul Romaniei si unde ceremonia a fost aminata din cauza unei pene de curent, o buna parte din judet a ramas fara curent electric la numai citeva zile distanta.

Din calculele primare a rezultat ca numai in municipiul Sibiu au fost afectati peste 30.000 de consumatori, iar din judet cam tot atitia.