Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, este internat in stare grava la Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca. El a suferit chiar inainte de Revelion o fractura de bazin, dupa ce a alunecat pe treptele Manastirii Nicula.

Din cauza leziunii, inaltul ierarh si-a petrecut noaptea dintre ani pe patul de spital. Mitropolitul ortodox nu a mai putut, astfel, sa il primeasca pe Regele Mihai I, pe care il invitase la manastire pentru masa care trebuia sa marcheze trecerea dintre ani si aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.

Familia regala a vizitat totusi lacasul monahal ctitorit de cardinalul greco-catoolic Iuliu Hossu, iar la miezul noptii, Majestatea Sa, Regele Mihai I, Regina Ana si doua dintre principesele Casei Regale, impreuna cu sotii lor, au revenit in Cluj-Napoca. Aici au participat la serbarea Revelionului, apoi l-au vizitat pe mitropolitul Bartolomeu, care a fost internat de urgenta.

Familia regala a fost, astfel, nevoita sa petreaca noaptea dintre ani la o pensiune din Padurea Faget. Aceasta este singura astfel de unitate de cazare de cinci margarete din Cluj-Napoca, unde familia regala trebuia sa petreaca doar noaptea de 29 decembrie.

Din fericire, insa, proprietarii pensiunii nu inchiriasera camerele folosite de familia regala si de aghiotantii Majestatii Sale, pentru ca, altfel, Regele Mihai I ar fi trebuit sa isi caute cazare chiar in noaptea de Revelion.

Medicii de la Clinica de Ortopedie sustin ca Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu se simte mai bine, desi la varsta sa inaintata, de 85 de ani, recuperarea va fi mai grea. El beneficiaza de serviciile celor mai buni specialisti.

Mitropolitul ortodox nu va putea fi, insa, vizitat de credinciosi in urmatoarele zile, pentru ca va avea nevoie de o perioada de odihna pentru a se putea reface din punct de vedere fizic.

PS Vasile Somesanul, loctiitorul mitropolitului

Din cauza accidentului suferit de mitropolitul Bartolomeu, liturghia festiva dedicata Sfantului Vasile cel Mare a fost oficiata, in prima zi a noului an, de catre episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, Prea Sfintia Sa Vasile Somesanul.

In perioada in care mitropolitul Bartolomeu va fi internat, treburile curente ale Arhiepiscopiei sI Mitropoliei vor fi conduse de episcopii vicari Vasile Somesanul si Irineu Bistriteanul, care se vor ocupa si de pastorirea credinciosilor ortodocsi din nord-vestul tarii.