Bugetul de stat va fi rotunjit anul acesta cu cateva zeci de miliarde de lei, ca urmare a contractelor de prestari servicii incheiate de Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta si care nu au fost respectate de societatile contractante. Printre datornice se numara societati precum Conpet, Petrotrans, Petromidia, CFR, dar si Administratia Canalelor Navigabile si Aeroportul Mihail Kogalniceanu.

Suma pe care MAI-ul ar trebui sa o recupereze de la societatile amintite se ridica la aproximativ 55 de miliarde de lei vechi. Pe parcursul anului 2006, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta s-a prezentat in instanta pentru recuperarea mai multor sume de bani, reprezentand echivalentul prestatiei de paza catre diferite societati.

Petrotrans are de achitat cea mai mare datorie catre IJJ, respectiv catre bugetul de stat, si anume serviciile de paza prestate de jandarmi in perioada 2003-2004, in valoare de 36,1 de miliarde de lei vechi.

Inspectoratul Judetean de Jandarmi a incheiat cu SC Petrotrans doua contracte, unul care prevedea prestarea serviciilor de paza si un contract de comodat care obliga societatea sa asigure transportul efectivelor de jandarmi. Termenii contractului de comodat nu au fost respectati, drept pentru care Petrotransul a acumulat datoria enorma de 36,1 miliarde.

Desi au facut apel la hotararea Tribunalului Constanta, prin care erau obligati la plata sumei, reprezentantii Petrotrans au pierdut, la momentul de fata fiind in desfasurare procedura de inaintare a documentelor pentru inceperea executarii silite. In aceeasi situatie se afla si Aeroportul Mihail Kogalniceanu care avea, in 2006, datorii la IJJ Constanta de mai bine de 11 miliarde.

Termenele la instantele de judecata si caile de atac s-au tinut lant pe parcursul anului, a castigat si aeroportul si IJJ-ul, dar inca mai sunt de recuperat 2,5 miliarde, din care aproape 67 de milioane au fost prescrise.

CN ACN-ul continua procesul

Nici Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile nu sta mai bine la acest capitol, asta pentru ca datoreaza jandarmilor 6,1 miliarde de lei vechi. Litigiul intre cele doua parti va continua si in 2007, urmand a fi judecat recursul inaintat de IJJ impotriva cererii CN ACN-ului care cerea Jandarmeriei sa plateasca taxa de timbru.

De asemenea CN ACN-ul mai are de achitat 9,6 milioane de lei vechi, bani pentru care au fost deja inaintate documentele pentru inceperea executarii.

Pentru 2007, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta mai are de recuperat 900 de milioane de la Conpet, 5,9 miliarde de lei de la Petromidia, pentru care au fost depuse documentele pentru demararea procedurii de executare silita, dar si 8,5 miliarde de la CFR, contravaloarea prestatiei de paza de la Cernavoda si Fetesti.