Sibienii au fost avertizati ca va continua sa ninga puternic. Asteapta caderi masive de zapada si o mobilizare exemplara a fortelor de deszapezire. Comandamentul judetean sustine ca e pregatit sa actioneze cu toate fortele. Caderea primei zapezi a fost, ca in fiecare iarna, un test la care s-a raspuns greu si cu bilbiieli. De vina au fost fortele naturii care au prins pe picior gresit administratiile?

Sau proprietarii care asteapta totul de la autoritati? Cert este ca Paltinisul, care ar putea sa devina un magnet pentru turisti, a fost total ignorat. Ingropata de nameti, statiunea a fost complet uitata, miercuri, cind prioritatea zero a devenit deszapezirea drumului spre Santa, unde erau blocate citeva familii cu copiii lor. In Paltinis erau si mai multe. Dar nu amenintau ca se pling la vreo televiziune.

Cazul Santa

Bucurindu-se de publicitatea unei televiziuni, inzapezirea de la Santa a devenit caz national. "Copiii de sub zapezi, nemincati si rupti de frig au fost salvati", titra presa centrala si locala, in goana dupa senzational. Din fericire, situatia a fost putin dramatizata, iar atunci cind turistii si-au exprimat dorinta de a mai ramine la munte, dupa deszapezire, au fost sfatuiti sa plece pentru ca se anunta zapezi mari.

Abia miercuri seara, dupa plecarea turistilor, a ajuns la Santa un generator de curent. Pe care "satul de vacanta" ar fi trebuit sa-l aiba la indemina pe toata perioada de iarna.

Cazul Paltinis

In fiecare an, atunci cind ninge puternic la Paltinis, turistii ramin blocati in statiune. Pe de o parte, din cauza fortelor insuficiente - utilaje si oameni - care intra in actiune, desi sint incheiate contracte ferme pe bani buni. Iar pe de alta parte pentru ca proprietarii de vile asezate haotic pe coamele muntilor nu pot face fata sub nici un aspect deszapezirii aleilor, drumurilor secundare, cararilor care conduc la drumurile principale curatate de firme de specialitate.

Abia dupa mai multe zile de la ninsoare apar aleile "lopatate" de personalul cabanelor, iar turistii bucurosi ca au scapat cu bine se reped la masini si pleaca acasa.

Cazul Valar

Ieri, timp de aproape sase ore, sectorul de drum de la Valar a fost acoperit de zapada viscolita. Nu este prima data si nici ultima oara. Dupa primele interventii, un echipaj de politie a asigurat fluenta traficului in zona. Masinile ajunse aici spera ca nu peste mult timp vor putea trece si vor ajunge la Sibiu.

Stationarea se prelungeste, cei din masina incep sa tremure, intervine panica si, citeodata, lipsa de benzina. Nu s-a facut nimic pentru ca fenomenul sa nu se mai intimple. De fiecare data se face drum cu lama pentru deszapezire.

Mii de tone de zapada sint date deoparte pentru ca dupa citeva zile, uneori chiar ore, troienele sa se intoarca. Cu banii cheltuiti s-ar putea impaduri zona sau se pot construi parazapezi eficiente.

Ce este de facut?

Daca vrem sa atragem turisti la Paltinis, iar acestia sa vina si sa revina cu placere in statiune, trebuie sa le asiguram conditii de sedere si de plecare dupa propria vointa. Asta inseamna dotare cu freze, cu lame, utilaje si oameni sau incheierea unor contracte individuale cu firme specializate in deszapeziri.

In acelasi timp, se pling cabanierii, se platesc impozite foarte mari pentru vila si teren, la fel ca pentru o casa din Piata Mare. Primaria, insa, nu face nimic pentru banii pe care ii incaseaza. Turistii, speriati ca pot ramine blocati la Paltinis, prefera sa renunte la sejur pentru a fi siguri ca ajung acasa cu bine.

In aceste conditii, Paltinisul e condamnat sa ramina o statiune pustie.