Complexul turistic de la Cheile Butii (judetul Hunedoara), una dintre locurile preferate ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, va fi scos la vanzare prin licitatie. Si asta, din cauza ca firma care il administra, SC "Balanta" SRL, a fost declarata falimentara, conform dosarului 434/F/2004 al Tribunalului Gorj.

Licitatia va avea loc in data de 9 ianuarie, la sediul lichidatorului din Targu Jiu, iar pretul de pornire a fost stabilit la peste 3 milioane de lei noi. Vanzarea complexului se va face "in bloc".

De asemenea, lichidatorul SC "Siomax" SRL anunta ca la licitatia din data de 9 ianuarie vor mai fi vandute si 6 autoturisme, 3 imobile, precum si actiunile detinute de falimentara "Balanta" SRL, care apartine omului de afaceri Ioan Firiza. Trebuie, insa, mentionat ca o parte dintre actiuni sunt detinute de societate la o alta firma falimentara, respectiv "Bulgar Tabac Rom".

Implicata in scandaluri

Pe perioada in care a functionat, SC "Balanta" SRL a fost implicata in mai multe scandaluri mediatice. Firma administrata de omul de afaceri Ioan Firiza a fost cercetata intr-un dosar penal, legat de acordarea unor credite neperformante de catre BCR, prin Agentia Lupeni, in valoare de cel putin 2 miliarde lei noi in anul 2004, desi societatea isi incetase de drept activitatea.

Conducerea BCR Deva a recunoscut, la momentul declansarii anchetei, ca SC "Balanta" are restante la plata creditului, insa a mentionat ca reprezentantii legali ai firmei solicitasera instantei, in prima faza, admiterea cererii de reorganizare judiciara.

De asemenea, in luna iulie 2006, Complexul turistic Cheile Butii a intrat in atentia Autoritatii de Sanatate Publica Deva, dupa ce nu mai putin de 35 de persoane, care au participat la o nunta organizata in respectiva locatie, au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara.