Fonduri la fel ca anul trecut

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj a alocat farmaciilor din judet suma medie lunara nerectificata care era atribuita prin contract in anul 2006. Astfel, farmaciile au primit deocamdata doar 3 milioane de lei noi, urmind ca suma sa fie suplimentata cind va fi aprobat bugetul pe anul 2007.

Potrivit purtatoarei de cuvint a CAS Cluj, Mihaela Moholea, se va face o recalculare a fondurilor, urmind ca in acest an alocarea bugetului sa se faca in functie de consumul mediu lunar al farmaciilor.

La aceasta ora, in municipiul Cluj-Napoca a ramas fara fonduri doar o farmacie, potrivit datelor de care dispun reprezentantii CAS Cluj. Trebuie precizat ca farmacistii au cerut Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa aloce fondurile in functie de adresabilitate.

O noua lista de medicamente

Incepind cu data de 1 ianuarie 2007, a intrat in vigoare Hotarirea Guvernului nr. 1841/2006 pentru aprobarea listei medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, precum si Ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1535/2006 privind noile preturi cu amanuntul ale medicamentelor de uz uman.

Eliberarea medicamentelor, indiferent de data prescrierii retetei, se va face in conformitate cu componenta listei de medicamente aprobata si la preturile valabile incepind cu data de 1 ianuarie 2007. Decontarea medicamentelor eliberate in farmacii cu circuit deschis se va face la preturile de referinta aferente acestora care intra in vigoare tot de la 1 ianuarie 2007.

In luna ianuarie 2007 se vor elibera si deconta si retete prescrise in luna decembrie 2006 care au o durata de valabilitate de 30 de zile, dar numai in cazul in care medicamentele prescrise se regasesc in A, B, C, (C1 si C3) sau OTC valabile incepind cu data de 1 ianuarie 2007.

Pacientii cu transplant pot lua medicamente numai de la spital

Potrivit reprezentantilor CAS Cluj, nu sint modificari substantiale in noua lista, dar medicamentele pentru copii, gravide si lauze au fost trecute in listele generale, urmind sa fie eliberate in continuare in regim gratuit.

De asemenea, incepind cu 1 ianuarie 2007, medicamentele pentru grupa de boli G24 - Stari post-transplant se vor elibera numai prin farmaciile cu circuit inchis ale spitalelor acreditate pentru realizarea de transplant. Astfel, pacientii cu stare post-transplant vor fi indrumati spre unul dintre centrele de transplant acreditate.