In sudul litoralului, la Mangalia, au existat, mai ales in „spatele scenei”, nenumarate controverse cu privire la figurile politice de varf care ar detine suprafete de teren sau imobile de lux in zona.

In martie 2006, de exemplu, Consiliul Local Mangalia dadea unda verde amenajarii si construirii unui bazar comercial in statiunea Venus, beneficiari fiind SC CUB International SRL (la care este co-proprietar, cu un procent insemnat presedintele PD Constanta Stelian Dutu) si Serviciul Public ADPP din localitate.

Desi se depasisera cu mult termenele pana la care respectiva firma ar fi trebuit sa isi finalizeze lucrarile, in zona (aflata chiar in centrul statiunii Venus), s-a lucrat neintrerupt chiar si mult dupa demararea sezonului estival, semn ca sprijinul „sefului“ la autoritatile care ar fi trebuit sa emita amenzi usturatoare si sa dispuna sistarea activitatii era mai mult decat

consistent. Un alt teren obtinut de CUB SRL se afla in statiunea Neptun, castigarea acestuia in urma unei licitatii controversate tinand prima pagina a ziarelor la vremea respectiva (in 2005). In privinta propriilor edili locali, majoritatea covarsitoare a acestora nu si-au mai completat declaratiile de avere de la inceputul lui 2005.

Singurii care au facut-o si in cursul anului trecut au fost primarul Zamfir Iorgus (care si-a reactualizat declaratia de doua ori anul trecut), viceprimarul Mangaliei, Paul Botas si secretarul primariei, Maria Andrei.

Zamfir Iorgus a declarat, in 2006, cu circa 800 de milioane de lei vechi in conturi bancare, la care se adauga si o majorare substantiala a salariului de primar, de la 173 de milioane de lei/an la 338 milioane de lei.

Viceprimarul Mangaliei, Paul Botas, si-a adaugat in bugetul familiei 30.000 de euro, obtinuti din vanzarea unui teren agricol, in timp ce salariul sau a crescut cu aproximativ 80 de milioane de lei vechi anual.

Consilieri cu masini de lux, dar nedeclarate

In privinta consilierilor locali din Mangalia, singurii care si-au postat noile declaratii de avere si in cursul anului trecut au fost Daniel Andrei si Marian Boroiu. Acesta din urma a reusit sa „scape“ de apartamentul pe care il detinea in localitate, in locul sau ridicandu-si o vila, in curtea Spitalului Mangalia, pe un teren obtinut la licitatie publica.

Restul consilierilor, desi multi aflati la ora actuala la volanul unor autoturisme de lux si care detin - cel mai probabil pe numele unor rude apropiate - apartamente si vile destul de aratoase, apar insa in declaratiile deja vechi de doi ani ca fiind „saraci si cinstiti“.