Semaforizarea a declansat reactii diverse printre cetatenii municipiului Turda. Din corul nemultumitilor, unele acuzatii se indreapta direct la adresa primarului Tudor Stefanie, desi acesta, practic, nu are nici o vina.

Decizia semaforizarii a fost luata in Consiliul Local, dupa ce in legislatura trecuta consilierul PNTCD Sorin Bichis a venit cu propunerea, iar in actuala legislatura, consilierul PSD Cristian Matei a insistat cu punerea in practica a acestei idei.

Argumentele pro-semaforizare au fost legate de faptul ca fiind trafic intens, soferii care ieseau de pe strazile Lianelor, Tineretului si Mihai Viteazu patrundeau destul de greu pe artera principala. Insa, dupa implementarea semaforizarii, s-a constatat ca pentru cei care tranziteaza orasul timpul de tranzit s-a marit, din cauza unui trafic mult prea lent.

Numai ca, problema fluidizarii traficului nu se poate realiza decat prin intermediul unei „ocolitoare”, varianta care este in lucru si la care lucrarile ar putea incepe chiar in acest an, cu bani de la bugetul de stat. Solutia implementarii unor sensuri giratorii nu s-a putut aplica.

Primarul Tudor Stefanie a spus ca o astfel de solutie a fost luata in calcul, dar normele Uniunii Europene (format, dimensiune etc) nu puteau fi respectate, motiv pentru care s-a abandonat ideea.

Pe de alta parte, introducerea semafoarelor a disciplinat traficul si a dat posibilitatea traversarii in siguranta a varstnicilor si a copiilor.

Investitia pentru introducerea semaforizarii in municipiu a costat 3 miliarde de lei vechi, bani care au provenit de la bugetul local, printr-o hotarare a Consiliului Local.

Turdenii, intre pro si contra

Editia online a publicatiei Obiectiv (www.ziarulobiectiv.ro) a facut un sondaj de opinie in randul persoanelor care au accesat site-ul in perioada „valurilor” create de introducerea semaforizarii.

Procentul celor care sunt nemultumiti, din diverse motive, de introducerea semafoarelor reprezinta 46% dintre cei care au raspuns la intrebarea „Ce parere ai de introducerea semafoarelor in Turda?”.

Procentul cel mai mare este reprezentat de cei care considera ca e bine ca s-au introdus semafoare, dar ca problema traficului nu se rezolva decat cu o „centura ocolitoare” (33% dintre respondenti). Alti 16% considera ca e foarte bine ca s-au introdus semafoare, neavand nevoie de nici o motivatie.

In schimb, 22% considera ca introducerea semafoarelor este gresita si ca de vina este primarul Tudor Stefanie. Corul celor nemultumiti este completat cu alte variante, cate 8 procente dintre respondenti considerand ca trebuiau utilizate sensuri giratorii sau ca de vina este PNTCD-ul, care a initiat campania „si eu sustin semaforizarea”.

Cate 4% dintre votanti sunt de parere ca nu e bine pentru ca se blocheaza circulatia sau ca semafoarele nu sunt coordonate corect. Alte 4 procente dintre respondenti au ales varianta cu „nu ma intereseaza”.

Nu numai semafoarele dau batai de cap soferilor

Soferii nu sunt nemultumiti doar de introducerea semaforizarii. O alta nemultumire este legata de existenta unui numar mare de „zebre” (n.r. treceri de pietoni), care conduce la blocarea traficului. Practic, de la intrarea in municipiu si pana la iesirea inspre Campia Turzii, un sofer intalneste 33 de „zebre” pe o distanta de 8 kilometri.

Primarul Tudor Stefanie a declarat pentru Monitorul de Cluj ca „avem cele mai multe treceri de pietoni din tara, raportat la suprafata si la numarul de locuitori" si ca „exista locuri in care distanta dintre zebre este de doar 15 metri".

Comentarii pe site-ul Primariei Turda:

Borza Horatiu: "D-le Primar, recunosc faptul ca am asteptat si eu semaforizarea municipiului Turda, insa ma vad nevoit sa va solicit renuntarea la acest lucru, in conditiile in care din experienta cotidiana va pot spune ca semafoarele nu fluidizeaza circulatia, ci dimpotriva, doar o incurca.

Dovada incontestabila o reprezinta faptul ca niciodata sirul masinilor care asteapta pentru a trece prin zona Materna nu a ajuns pana la compania de pompieri, decat cu ajutorul semafoarelor. Va multumesc”.

Popa Vasile: "Sa va fie rusine cum ati cheltuit bugetul local privind semafoarele. Nu ati observat si dumneavoastra ca de cand ati instalat semafoarele traficul pe E60 s-a inrautatit? Sau va este teama ca ati cheltuit banii intr-un mod inutil [semafoare] si acuma veti avea de suportat consecintele si va este teama sa renuntati la ele?”.

Moldovan Cosmin: "Stimate domnule primar! Vreau sa va spun ca apreciez modul in care ati utilizat bugetul local, in special cel referitor la semafoare. Consider ca erau chiar foarte "UTILE", daca inainte de instalarea lor strabateam distanta micro III - centru in maxim 15 minute, acuma o strabatem in 40 minute si coloana se intinde din centru pana la iesire din cartierul micro III. Rusinos mod de a cheltui banii contribuabililor”.