Pe lista uitucilor se numara deputatul PC Petru Calian, independentul Mircia Giurgiu, senatorul PNL Norica Nicolai, presedintele CJ, Marius Nicoara. Comisia speciala de pe langa Curtea Suprema sau cea de pe langa Curtea de Apel Cluj ar trebui sa declanseze din oficiu procedura de control al averilor.

Doar jumatate dintre parlamentari au respectat termenul legal Din cei 14 parlamentari pe care i-a dat Clujul, abia opt si-au depus, in termenul prevazut de lege, declaratia de avere aferenta anului 2006

Un procentaj mai bun se inregistreaza la Camera Deputatilor, unde opt din cei zece deputati clujeni si-au depus, pana la sfarsitul anului trecut, declaratiile de avere. Doi dintre ei, Mircia Giurgiu si Petru Calian, nu apar cu declaratiile actualizate pe site-ul Camerei Deputatilor.

Mai tragica este situatia in cazul senatorilor clujeni, pentru ca nici unul nu a tinut cont de imperativul legii, care fixeaza un termen clar pentru demnitari. ZIUA de Cluj va prezinta principalele modificari, fata de anul 2005, in declaratiile de avere ale deputatilor care nu au nesocotit termenul de depunere: 31 decembrie 2006.

Actionarul de pe strada ta

In noua declaratie de avere a deputatutului PNL de Cluj Horea Uioreanu, fata de anul 2005, apar diferente semnificative doar la capitolul Plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate, daca valoarea de piata insumata a tuturor acestora depaseste 500 de euro.

Daca in declaratia aferenta anului 2005, completata in februarie 2006, la acest capitol Uioreanu completa Nu este cazul, in declaratia de la finele anului trecut apare o lista de 13 societati comerciale la care deputatul este actionar. Aceasta lista apare si intr-o declaratie de avere pe care deputatul a completat-o in noiembrie 2006.

Conform acesteia, Uioreanu detine cel mai valoros pachet de actiuni al sau la firma APO SA Cluj, societate care se ocupa cu administrarea pietelor si oboarelor.

Casa noua

Pentru familia deputatului PSD de Cluj Vasile Puscas, anul trecut a insemnat achizitia unei noi case de locuit, in suprafata de 60 de metri patrati. Deputatul mai detine, impreuna cu sotia, inca o casa de locuit.

Conform noii declaratii de avere a fostului negociator-sef al Romaniei cu UE, conturile si depozitele bancare i s-au diminuat, la fel ca si valoarea plasamentelor si a investitiilor directe. Fata de anul 2005, Vasile Puscas a obtinut venituri din activitatea de parlamentar, din cea de profesor universitar, dar si din publicarea mai multor lucrari.

Conturi noi

In declaratia de avere pe anul 2006 a deputatului PD (fost la PC), Gratiela Iordache apar diferente la capitolul Active financiare.

Daca in declaratia din precedentul an, in dreptul rubricii Conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire, daca valoarea insumata a tuturor acestora depaseste 5000 de euro, Iordache nu trecea nimic, in declaratia aferenta anului 2006 deputatul apar patru carduri bancare la trei banci, precum si doua polite de asigurare.

In dreptul capitolului Venituri Gratiela Iordache si-a inscris doar veniturile aferente anului fiscal incheiat 2005, acestea provenind, pe langa activitatea de deputat, din cea de cadru universitar asociat, de director la o societate comerciala, precum si de consultant la o alta.

Depozite mai mari

Ca si in cazul Gratielei Iordache, fata de anul 2005, s-au inmultit si conturile deputatului UDMR de Cluj, euroobservatorul Konya Hamar Sandor.

Daca in declaratia de avere aferenta anului 2005, deputatul clujean nota existenta a trei depozite bancare, in valoare totala de 43 de mii de euro, in declaratia pe care a completat-o in ultimele zile ale anului 2006, euroobservatorul si-a trecut patru depozite bancare, un cont curent in Belgia, unde Konya activeaza la Parlamentul European, precum si o contributie la un fond privat de asigurari.

Tot la capitolul Active bancare si-a imbunatatit situatia financiara si celalalt deputat UDMR de Cluj, Mate Andras Levente. In declaratia de avere a lui Mate pe anul 2005 nu figurau depozite ori conturi bancare care sa depaseasca 5000 de euro. In schimb, in cea din acest an, figureaza un depozit bancar, in valoare de 48.000 RON.

Deputatul mai figureaza cu venituri si din activitatea de avocat, fiind, pe parcursul timpului, un constant cumparator de terenuri, inclusiv in judetele limitrofe Clujului.

Imprumuturi de la banci

Deputatul PSD de Cluj Vasile Soporan si-a vandut, anul trecut, unul dintre apartamentele pe care le detinea in municipiul Cluj-Napoca, alocand o suma pentru o achizitie de teren, perfectarea tranzactiilor fiind in curs de derulare. Deputatul s-a imprumutat, in anul 2006, de la o banca, dar a si acordat imprumuturi in nume personal.

La randul sau, deputatul liberal Mircea Pusca a preferat, in anul 2006, sa investeasca in piata de capital, contractand si un credit de 60.000 de euro de la o banca comerciala. Pusca mai detine, impreuna cu sotia, un apartament in Cluj-Napoca si unul in Oradea.

Restantierii

Doi deputati clujeni, independentul Mircia Giurgiu si conservatorul Petru Calian, nu si-au depus, pana ieri, declaratia de avere. Calian a declarat, ieri, ca isi va depune in aceste zile declaratia de avere.

El a precizat, pentru ZIUA de Cluj, ca a neglijat aspectul depunerii declaratiei de avere aferente anului 2006 deoarece nu s-au petrecut schimbari majore fata de precedenta declaratie de avere. Deputatul Mircia Giurgiu a afirmat ca nu si-a depus, pana acum, declaratia de avere pentru ca nu mai fost, in ultimul timp, pe la Bucuresti.

Zilele acestea ma voi duce la Camera Deputatilor si o voi depune. Trebuie sa vad ce modificari trebuie trecute in declaratie, a conchis Mircia Giurgiu.

Senatorii nu s-au grabit

Conform site-ului Senatului Romaniei, nici unul dintre cei patru senatori clujeni (Norica Nicolai - PNL, Eckstein Kovacs Peter - UDMR, Vasile Dincu - PSD si Gheorghe Funar - PRM) nu si-a depus, pana ieri, noua declaratia de avere. Singurii doi senatori clujeni care au putut fi contactati pana la inchiderea editiei au avut explicatii diferite pentru aceasta situatie.

Nu apare pe site? Eu mi-am depus declaratia de avere chiar in ultima zi si, probabil, n-au apucat s-o puna pe site. Oricum, maine voi verifica de ce nu a aparut pe site, a declarat Nicolai. Totusi, ea a precizat ca va fi nevoita sa completeze, cat de curand, o noua declaratie de avere intrucat tocmai si-a achizitionat un autoturism.

Surprinzator (sau poate nu), Funar nu are nici cea mai mica intentie sa completeze o noua declaratie de avere. N-am depus-o pentru ca n-au intervenit modificari semnificative fata de anul trecut, doar diurna de parlamentar si salariul sotiei, asa ca nu am de ce sa mai completez o alta declaratie de avere. N-am cumparat si nici n-am vandut nimic, a declarat Funar.

Trebuie spus ca ieri sub un sfert (32 din 137) dintre senatori aveau noile declaratii de avere publicate pe site-ul Senatului. (V.M.)

Ministrul Nagy a disparut de la bloc

Ministrul clujean Nagy Zsolt detine in Cluj-Napoca un apartament pe strada Lunii din cartierul Zorilor. Vecinii acestuia spun ca ministrul nu mai locuieste acolo de mai bine de jumatate de an. Nu l-am mai vazut pe domnul ministru din vara, ne-a declarat una din vecinele ministrului Zsolt.

Tot de la vecini am aflat ca acesta s-a mutat din bloc si locuieste intr-o vila din apropiere. Din cate stiu, s-a mutat intr-o vila, dar nu stiu exact unde, a declarat unul din vecinii ministrului maghiar. Cu toate acestea, pe panoul pe care sunt inscrisi locatarii blocului de pe strada Lunii inca apare numele lui Nagy Zsolt.

Ministrul clujean mai detine doua autoturisme, un Volvo si un Renault, cumparate in 2004 si, respectiv, 2005. Unul din aspectele interesante ale declaratiei de avere a ministrului Nagy Zsolt il reprezinta imprumutul consistent pe care acesta l-a luat de la fratele sau, Nagy Karoly, in valoare de 700 de milioane de lei. Karoly este fratele geaman al acestuia si un prosper om de afaceri din Cluj.

Conform datelor oficiale, Nagy Karoly apare ca asociat in opt societati comerciale, multe infiintate dupa ce fratele sau a ajuns ministru. In Galopp SRL, Karoly a fost introdus chiar de catre Nagy Zsolt, dupa ce acesta si-a cedat participatiile din firma. Din Galopp SRL fac parte personaje influente din UDMR, printre care Laszlo Borbely, ministrul Lucrarilor Publice.

Fratele ministrului detine magazinul de obiecte decorative Nobila Casa, situat pe strada Iuliu Maniu, intr-o cladire apartinand Episcopiei Romano-Catolice. Nagy Karoly detine un centru de productie in comuna Vlaha, afaceri imobiliare si mai multe societati de decoratiuni interioare.

Asociatii acestuia, familia Szekely, sunt implicati in proiectul realizarii unei televiziuni si a unui radio regional sub umbrela UDMR (numite Paprika Radio - Paprika TV). Firma care va administra viitoarele canale media ale UDMR Cluj, numita Eureka Media SRL, reuneste o serie de politicieni maghiari, dar si oameni de afaceri clujeni sponsori si fideli ai partidului.

Stupi pe bani de la Rompetrol

Pe declaratia de avere a liderului PD Cluj, deputatul Daniel Buda, apar cele mai multe modificari fata de anul 2005. In afara tranzactiilor imobiliare, cele mai la moda, Daniel Buda si-a vandut actiunile de la Rompetrol si, in schimb, a achizitionat 53 de stupi.

Proprietatile imobiliare ale deputatului PD de Cluj, Daniel Buda, s-au inmultit anul trecut, prin cumpararea a inca unui teren (al treilea) la Somesul Rece, in intravilanul localitatii. Daniel Buda, impreuna cu sotia, si-a mansardat, in 2006, imobilul in care locuiesc in Cluj-Napoca, avocatul detinand inca un apartament si o casa de vacanta.

In declaratia de avere pe anul 2005 pe numele cabinetului de avocatura al lui Daniel Buda figura si un autoturism Nissan, achizitionat in leasing, la care, insa, deputatul a renuntat in 2006. In schimb, deputatul a achizitionat bijuterii noi, marind zestrea familiei.

Astfel, in anul 2006, in posesia familiei Buda au intrat, conform declaratiei de avere, cercei si lantisoare de aur si argint in valoare de 1500 de euro. Fata de anul 2005, cand deputatul detinea doua depozite bancare si trei conturi curente la aceeasi banca, pe declaratia de avere din 2006 deputatul figureaza cu patru conturi curente.

Tot in anul 2006, Daniel Buda si-a vandut cele 50.000 de actiuni detinute la Rompetrolul liberalului Dinu Patriciu. La rubrica alte active producatoare de venituri nete, care insumate depasesc echivalentul a 5000 de euro pe an, deputatul democrat a insemnat, in premiera, in declaratia aferenta anului 2006: 53 de familii de albine.

Anul acesta am dat mierea pe la prieteni, dar in viitor voi folosi aceasta activitate in scop comercial, ne-a declarat Daniel Buda, precizand ca stupii sunt amplasati in judetul Salaj. Referitor la vanzarea actiunilor de la Rompetrol, democratul a precizat ca acest lucru nu a avut nici o conotatie politica. Am vrut doar sa nu scada pretul actiunilor si sa nu pierd, a explicat Daniel Buda.

Curiozitati

Saptamana trecuta, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a condus vizitatorii curiosi prin cladirea Parlamentului, unde ar trebui sa munceasca alesii. Curiozitatea jurnalistica ne-a dus la un rezultat destul de sumbru: aproape jumatate dintre alesii clujeni au preferat sa nu-si prezinte rezultatele muncii.

Numarul doi din PNL, fara frica

Consilierul judetean PNL Ion Petran nu si-a reactualizat declaratia de avere de la inceputul lui 2005, desi intre timp a mai achizitionat, spre exemplu, autoturismul VW Touareg. In declaratia sa de avere nu apare salariul aferent functiei de director al Inspectiei Teritoriale in Constructii si nici societatile ADA Construct si ADA Proiect pe care le detine.

Alesii locali incalca legea cu buna stiinta

Consilierii judeteni si consilierii locali nu se grabesc sa-si actualizeze datele din declaratiile de avere. Acestia sustin ca sarbatorile i-au impiedicat sa respecte legea

Din cei 37 de consilieri judeteni, doar unul singur a reusit sa-si actualizeze declaratia de avere pe anul 2006. Si nu pentru ca acestia nu ar fi achizitionat diverse bunuri, nu ar fi facut diverse tranzactii financiare sau nu ar fi cumulat venituri in anul care tocmai s-a incheiat.

Dimpotriva, consilierii recunosc ca ar fi fost cate ceva de adaugat sau modificat in declaratiile lor de avere si de interese, dar ori au uitat s-o faca, ori au fost mult prea ocupati in perioada sarbatorilor.

Cumparare-vanzare de apartamente, de case sau de terenuri, tranzactii cu actiuni, achizitii de automobile, mosteniri, venituri financiare din diverse activitati, societati, companii si nu numai, toate acestea apar in declaratiile de avere si de interes ale alesilor nostri si au fost postate, conform legii in vigoare, pe site-ul public al institutiei.

Numai ca aceste informatii nu au mai fost reactualizate, in majoritatea cazurilor, de la inceputul lui 2005. Consilierii si-au depus declaratiile, insa pe parcurs au ales sa incalce legea si sa nu-si mai actualizeze nici macar veniturile din salarii. Singurul consilier judetean care si-a depus la final de an declaratia de avere este reprezentantul PD, Ion Pantelimon.

Acesta este si directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP), iar in anul 2006 si-a achizitionat o masina Volvo S60. Conform declaratiei sale, Pantelimon mai detine doua case in municipiul Dej - cumparate. Nu poseda alte imobile sau terenuri. In 2006 din salariul de director al DRDP, Pantelimon a cumulat 48.000 de lei.

Tot la categoria venituri, pe langa ale sotiei si fiicei, PD-istul a mai obtinut, de pe urma unui brevet de insotire (?) 500 de euro.

Nu am avut timp

Consilierul UDMR, Matis Jeno, care nu si-a reactualizat declaratia de avere spune ca, in mod normal, activitatea o incepe de abia astazi. Consilierii au avut concediu pana luni. De aceea nici eu si, probabil, nici colegii mei, nu am avut timp sa ne reactualizam declaratiile de avere, s-a justificat Matis. Mi-am cumparat niste actiuni la un fond de investitii, si nu numai.

Am avut niste bani imprumutati cuiva si cum i-am primit inapoi am cumparat actiunile, ne-a informat Matis. Consilierul PD Rares Rusu sustine ca se afla in strainatate de ceva timp si ca nu a avut cum sa se achite de aceasta sarcina, insa urmeaza sa o faca, cu atat mai mult cu cat si el a facut niste tranzactii. Mi-am vandut firma TesGroup si masina BMW. In schimb mi-am cumparat un apartament in credit ipotecar, spune Rusu.

Bogatul judetului

Presedintele CJ, Marius Nicoara, si-a reactualizat ultima data declaratia de avere la 1 septembrie 2006, imediat dupa ce si-a achizitionat o barca AGR Volvo Penta. Tot in 2006 acesta si-a mai deschis un depozit in lei la Banca Transilvania, in valoare de 59.000 de lei. A instrainat si un teren pe 37.500 de euro. Nicoara detine mai multe imobile sau spatii coproductie, construite sau cumparate.

Detine (cota parte 50%) un teren intravilan de 2 ha in Cluj. Tot in sistem cota parte, mai detine alte trei intravilane, unul de 1290 metri patrati, altul de 18.678 de mp si inca unul de 1975 mp, tot in Cluj. La Belis acesta mai are un teren de 0,615 mp. Automobilele Peugeot 2006, Toyota Landriver si Mercedes S350 figureaza, de asemenea, in declaratia sa de avere.

Acesta mai are plasamente si investitii puternice la Banca Transilvania, SC Cambio, Grup Firme Compexit si chiar imprumuturi la persoane fizice.

Averi nedeclarate si la CL

Primarul Emil Boc si consilierul UDMR Irsay Miklos sunt singurii alesi locali din Cluj-Napoca care si-au actualizat, pana in acest moment, declaratia de avere pentru 2007. Alti sase alesi locali din cei 27 nu si-au actualizat declaratia din 2005.

Conform declaratiei de avere completata de primarul Clujului, acesta detine un singur apartament si un autoturism, bunuri declarate inca din anul 2005.Veniturile sale se rezuma la salariul de profesor de la Universitatea Babes Bolyai, de aproximativ 25.000 de lei anual si la cel de primar, de 44.930 de lei, indemnizatie care a crescut cu aproximativ 10.000 de lei din 2005.

Singura modificare mai importanta ce apare in declaratia de avere depusa la sfarsitul lui 2006 este aparitia unui cont de 32. 000 de lei, in conditiile in care, in urma cu un an, edilul avea un minus de 15.000 de lei in conturi. Nimic nou, dupa cum vedeti in situatia mea financiara.

Asa cum am declarat si in 2005, detin un apartament si un autoturism, iar veniturile mele sunt de la Primarie si salariul de profesor, ne-a declarat Boc. Nici cei doi viceprimari ai Clujului nu s-au incadrat in termenul impus de lege pentru depunerea declaratiilor.

Ignora legea

Singurul consilier local care s-a achitat de datoria de ales local este Irsay Miklos, din partea UDMR. Majoritatea sustin ca, in situatia lor materiala, nu au aparut modificari majore, nu au achizitionat sau vandut nimic.

Conform informatiilor de pe site-ul Primariei, sase alesi locali nu si-au mai actualizat declaratia de avere din 2005: Adrian Catana, Gyula Somogyi, Ioan Pop, Ioan Nistor, Petru Pantea si Florin Stamatian. Situatia financiara a directorului Directiei Tehnice, Sorin Apostu, este foarte buna. Acesta detinea in 2005 un apartament, doua case de locuit si o casa de vacanta.

De asemenea, Apostu mai detine doua autoturisme. Directorul a uitat sa treaca in declaratia de avere salariul de la Primarie. Apostu, ca si ceilalti directori ai directiilor din primarie, nu si-a depus inca declaratia de avere pentru anul care tocmai s-a incheiat.

Averile magistratilor, blocate in timp

Magistratii clujeni - judecatori si procurori - sunt primii care ar trebui sa dea exemplu in ce priveste completarea declaratiilor de avere, insa cei mai multi nu le-au actualizat din primavara anului 2005.

Aproximativ 80 la suta dintre magistratii clujeni au postate pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) declaratiile din lunile aprilie-mai 2005. Cei mai multi dintre cei care si-au reactualizat totusi declaratiile de avere sunt tineri magistrati de la Judecatoria Cluj-Napoca.

Scuza invocata de magistratii care nu si-au actualizat declaratiile este ca acestea trebuie recompletate doar daca apar modificari. Conform declaratiilor postate pe site-ul CSM, 90 la suta dintre magistratii clujeni nu au mai cumparat si vandut nimic din primavara lui 2005, cu toate ca au salarii frumusele.

Saracii magistrati

Daca e sa ne luam dupa declaratia sa, judecatorul Iulian Pacurar de la Tribunalul Comercial castiga si acum 13.252 lei, cum a declarat in 24 martie 2005. Averea respectivului judecator este un autoturism Seat Ibiza din 2002, platit in leasing.

La extrema cealalta il regasim pe presedintele Curtii de Apel Cluj, Virgil Andreies, care, conform declaratiei depuse la CSM in 5 ianuarie 2006, este remunerat cu 57.600 lei de la Curtea de Apel si cu 30.000 lei de la CSM, unde este membru.

Controlorii averilor sar peste declaratii

Un caz interesant este cel al procuroarei Elena Botezan, care a trecut in 2006 de la Parchetul Judecatoriei Cluj-Napoca la Serviciul Teritorial al Directiei Nationale Anticoruptie. In declaratia de avere a procuroarei depusa in primavara lui 2005 apare un apartament si un credit bancar contractat in 2003.

In declaratia de avere completata in 6 ianuarie 2006, dupa ce a devenit procuror anticoruptie, Botezan trece si o casa mostenita si un al doilea credit bancar, de 10.000 de dolari, contractat in 2001 (!).

Presedintele Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Cluj, judecatoarea Marioara Isaila, este singurul magistrat care si-a recompletat declaratia in martie 2006, cu toate ca nu contine schimbari fata de cea din mai 2005. Colegul lui Isaila, judecatorul Valentin Mitea, care este si vicepresedintele Curtii, nu si-a reactualizat declaratia de avere din 22 decembrie 2005.

Declaratii lipsa

Printre cei care nu s-au mai atins de declaratiile de avere din perioada martie-mai 2005 se numara vicepresedintele Curtii de Apel, Garbriela Purja, presedintele sectiei penale a Tribunalului, Luminita Hanzer, vicepresedintele Tribunalului, Ariana Ilies, vicepresedintele Judecatoriei, Vasile Grunea, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel, Ilie Narita, seful Serviciului teritorial al

DIICOT, Teodora Molnar, si procurorul sef al Parchetului Judecatoriei Cluj-Napoca, Daniel Ciumarnean. Din declaratia de avere a presedintelui Tribunalului Comercial, Camelia Cengheri, reactualizata in noiembrie 2006, aflam ca si-a achizitionat anul trecut un Volkswagen Passat nou si ca sotul sau castiga 29.120 lei/luna la societatea Sibofarm SA Sibiu.

Averi neactualizate la Politie

Seful Inspectoratului de Politie Judetean Ioan Pacurar a declarat in repetate randuri ca doreste ca institutia pe care o conduce sa fie cat mai transparenta fata de opinia publica. Cu toate acestea conducerea IPJ a omis sa publice declaratiile de avere actualizate. Seful IPJ are postata pe pagina de Internet a institutiei o singura declaratie de avere din septembrie 2006.

Adjunctul IPJ, Marcel Bontidean, nu si-a reactualizat insa declaratia de avere publicata in 2005. Cel de al doilea adjunct al IPJ, Teodor Pop, are, de asemenea, o singura declaratie de avere publicata in februarie 2006. Nici seful Politiei Municipiului Cluj-Napoca, Ioan Herdea-Rus, nu si-a actualizat declaratia de avere din 2006.

Marfa proaspata pentru Curtea de Apel

Zeci de consilieri locali si judeteni, magistrati, functionari si sefi de institutii publice din Cluj ar trebui cercetati din oficiu de catre Comisia de pe langa Curtea de Apel din cauza ca nu si-au depus la timp declaratiile de avere.

Legea pentru declararea si controlul averilor, cu modificarile din martie 2005, prevede, la articolul 6, ca toti cei vizati de lege au obligatia ca, anual, in situatia in care dobandesc bunuri de natura celor prevazute in anexa, sa isi actualizeze declaratia de avere. Aici incep interpretarile.

Unii magistrati explica, de exemplu, neactualizarea declaratiei de avere prin faptul ca nu au dobandit bunuri noi. Pe de alta parte, anexa la care face referire legea contine si rubrica venituri. Or, se intelege ca orice functionar, magistrat sau parlamentar incaseaza in fiecare an venituri si, potrivit legii, ele trebuie declarate.

Prin urmare, fie ca au dobandit bunuri noi, fie ca nu au dobandit, cei vizati de lege ar trebui sa-si declare in fiecare an averea. Insa mai exista si categoria celor care recunosc ca pur si simplu au uitat sa-si depuna noile declaratii de avere. Or, in acest caz legea este cat se poate de clara.

Potrivit articolului 6, neactualizarea declaratiei pana la data de 31 decembrie a fiecarui an conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control. Alesii locali si functionarii publici ar trebui verificati de Comisia pentru cercetarea averilor de pe langa Curtea de Apel Cluj. In cazul parlamentarilor, verificarea revine Comisiei de pe langa Curtea Suprema. E drept, legea contine o portita.

Astfel textul prevede ca declaratiile de avere vor fi date publicitatii n 30 de zile de la data depunerii. Prin urmare, multi s-ar putea scuza ca le-au depus, dar ca nu au fost afisate. Problema este nsa ca numerosi demnitari chestionati de ZIUA de Cluj declara nonsalant ca au uitat sau nu au avut timp de actualizarea declaratiilor.

Alin Tise este singura persoana din echipa Prefecturii care si-a actualizat declaratia de avere. Aceasta nu consemneaza, insa, nici o noua achizitie. La finele anului, Tise chiar a declarat pentru ZIUA de Cluj ca, desi este un om bogat, are si foarte multe datorii intrucat apartamentele si terenurile pe care le detine implica taxe si impozite considerabile.

Amintim ca prefectul detine trei suprafete de teren, doua in municipiu si unul in judet, cinci apartamente, dintre care patru in Cluj-Napoca, plus inca un imobil in Hunedoara, mostenit de sotia sa si doua autoturisme.

Singura schimbare survenita se leaga de postul de lector in cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir care i-a adus un venit de 1020 de lei la cei 51585 de lei realizati in urma activitatii de la prefectura. Subprefectii Calin Platon si Cynthia Curt nu i-au calcat deocamdata pe urme.

Platon realizeaza, conform vechii declaratii, in afara de indemnizatiile de la Prefectura si Consiliul Judetean, venituri din dividendele de la societatea sa, Caliprom Dej, ce depasesc 5000 de euro. In schimb, Curt detine, conform raportului pe 2005, doua apartamente si are o datorie de 12 mii de euro.

Sefii deconcentratelor uita de averi

Majoritatea directorilor serviciilor publice deconcentrate din Cluj nu si-au actualizat declaratiile de avere. In replica, acestia sustin ca declaratiile pe 2006 exista si au fost inaintate, la finele anului trecut, catre administratiile nationale de care apartin, dar nu apar pe site-uri din motive tehnice.

Pe site-ul Agentiei Nationale Pentru Ocuparea Fortei de Munca apare, pe Cluj, doar declaratia pe 2005 a lui Adrian Tinis, directorul Centrului Regional de Formare Profesionala a Adultilor.

Declaratii neactualizate au si sefii Garzii Financiare, Emil Ilea si Mariu Florea, Garzii de Mediu, Mihaela Beu si Stanislav Costa, dar si oficialii Agentiei Regionale si Judetene pentru Protectia Mediului, Marian Prorocu si Septimiu Sanmargitan. Tot acolo stau, in apartament si tot Oltcit am.

Ma mir ca nu apare declaratia pentru ca noi le-am trimis si va dati seama ca nu ne iertau cei de la Bucuresti daca nu le predam, a afirmat Stanislav Costa.

Directia Finantelor, exceptie

Mihai Costin, seful Directiei Finantelor Publice (DFP) Cluj si Emil Sabou, director adjunct sunt printre putinii sefi care au declaratii noi, vizibile pe site-ul ministerului. Costin a dobandit in urma partajului un teren si un apartament la Turda si si-a cumparat un autoturism WW Polo. Venitul directorului DFP a fost de 76.223 de lei.

De asemenea, in afara de creditul de la BCR, el are imprumutati de la colegul sau Sabou, 6500 de euro. Acesta din urma si-a vandut un teren, doua apartamente si Dacia 1300, incasand peste 86 de mii de euro. Luminita SILEA luminitasilea@ziuadecj.ro