Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va determina o crestere semnificativa a rolului actualelor regiuni de dezvoltare. Fiecare dintre cele opt regiuni va avea atributii noi si foarte importante in ceea ce priveste administrarea si implementarea unor programe de finantare cu valori de sute de milioane sau chiar miliarde de euro.

Organizarea regionala actuala a tarii noastre a facut ca judetul Alba sa joace o "partitura" decisiva in acest context. Existenta Agentiei de Dezvoltare Regionala "VII Centru", cu sediul la Alba Iulia, care gestioneaza programele finantate de UE in sase judete din Transilvania, permite judetului sa se situeze in prima linie a evolutiei tarii in Uniunea Europeana.

Pe langa aceasta, Alba se mai integreaza in UE cu infrastructura foarte slaba, dar si cu atractii turistice remarcabile, obiceiuri populare stravechi si cu recunoscutele vinuri seci de pe Tarnave, din zona localitatii Jidvei.

Acestea ar fi principalele atuuri pe care mizeaza autoritatile in atragerea unui numar cat mai mare de turisti din afara tarii.

Infrastructura rutiera - principala piedica

In vederea valorificarii zestrei naturale si umane de care dispune judetul, autoritatile incearca sa imbunatateasca infrastructura rutiera, principalul obstacol in dezvoltarea turismului. Numai in 2007 ar urma sa fie investite in modernizarea drumurilor judetene circa 70 de milioane de lei noi, ceea ce reprezinta de aproape zece ori suma cheltuita in urma cu trei ani.

Din cei peste o mie de kilometri de drumuri judetene din Alba, mai putin de jumatate sunt asfaltate, peste 460 de kilometri sunt pietruiti, iar peste 80 de kilometri sunt de pamant. In pofida starii precare inca a cailor rutiere de acces, multi turisti din tara, dar mai ales din Ungaria, vin in sezonul de iarna, la sfarsit de saptamana, la schi in Arieseni.

Consiliul Judetean intentioneaza construirea a 10 partii de schi in statiunea montana, cu o lungime totala de aproape 13 kilometri. La acestea se adauga partiile de schi existente, in lungime de peste 1,22 kilometri. Practic, dupa finalizarea proiectului, la Arieseni ar putea ajunge peste un sfert de milion de schiori pe sezon.

O alta atractie pentru straini, in general oameni de afaceri, o reprezinta deja primul si cel mai mare teren de golf din Romania, cel de la Pianu.

Periodic, aici au loc competitii de golf de prima marime la nivel national.

Totodata, dupa opt ani de la desfiintarea sa, "mocanita", celebra garnitura de tren care facea legatura odinioara intre Zlatna si Turda, este repusa in functiune, pentru cateva zile pe an, la initiativa unui om de afaceri austriac.

Deocamdata, autoritatile judetene au obtinut statutul de monument istoric pentru linia de cale ferata ingusta, construita la sfarsitul secolului al XIX-lea - inceputul secolului al XX-lea, in timpul Imperiului Austro-Ungar.

Probabil cea mai cunoscuta manifestare populara a romanilor din Transilvania o constituie "Targul de Fete de pe Muntele Gaina", cu o atestare documentara de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

In fiecare an, in preajma praznicului de Sfantul Ilie, din luna iulie, mii de moti si turisti se aduna pe platoul situat la peste 1.400 de metri altitudine, la intretaierea judetelor Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara.

Exploatarea aurului de la Rosia, decisa de UE

Tot in Apuseni se afla si cel mai mare zacamant auroargintifer din Europa, exploatat la Rosia Montana de doua milenii. Localitatea din Apuseni a ajuns extrem de cunoscuta in lume mai mult in ultimul deceniu, in urma controverselor aparute cu privire la intentia unei companii de a exploata acest zacamant prin metode de suprafata, prin folosirea tehnologiei bazate pe cianuri.

Declansarea investitiei va fi decisa acum de UE, in conditiile in care a suscitat pana acum numeroase controverse.

De asemenea, judetul dispune de un mare numar de cetati si biserici fortificate, cum ar fi cetatea de la Calnic, resedinta a nobililor sasi, ridicata in secolul al XIII-lea, obiectiv inclus in patrimoniul mondial UNESCO. De asemenea, la Alba Iulia se afla una dintre cele mai bine pastrate cetati "Vauban" din Europa.

Fortareata Alba Carolina, construita intre 1714-1732, pe o suprafata de peste 70 de hectare si cu ziduri de 12 kilometri, reprezinta principala atractie a municipiului. In arealul cetatii se gasesc si cele doua catedrale, ortodoxa si romano-catolica, cea din urma cel mai veche monument in stil romanic din Transilvania.

Autoritatile locale au initiat proiecte prin care vizeaza includerea monumentului istoric in circuitul turistic international.