Aceasta desi pot sa isi plateasca taxele si impozitele trimestrial, pina in martie, si nu doar la oficiile Primariei, ci si la oricare oficiu postal.

Obisnuiti cu cozile

Stau organizati cite patru in rind. Discuta cite-n luna si-n stele, de UE si de taxele noi, doar-doar o trece timpul mai repede si s-o face o data 8 si jumatate.

Din cei peste 100 de clujeni aflati in gangul primariei din Piata Unirii, unii asteapta de la 5 dimineata in fata sirului de scari care duce direct la Serviciul de Taxe si Impozite, pentru a se elibera primii de povara gindului ca datoreaza bani. Altii se comporta ca la o chermesa, ba chiar gasesc de vina ca nu au gasit o cafenea libera in zori, unde sa-si incalzeasca oasele.

In ciuda orei matinale, se pare ca le place sa stea la coada si au chef de vorba. Intre o lauda, o amintire si o poveste, trec minutele si cei mai harnici clujeni reusesc sa-si usureze primii buzunarele, platind primele taxe si impozite locale din 2007.

Pascu Mihut, cel mai harnic clujean

Pensionarul vaduv de 65 de ani e vesel si nu pare sa-l deranjeze frigul de afara. „M-am trezit la 4 si ceva azi-dimineata (n.r., ieri) ca sa ajung aici la 5, sa iau troleul sa fiu primul aici si sa primesc reducerea“, spune Pascu Mihut, barbatul cu sapca mov de sofer si nasul inrosit de frig.

A venit sa plateasca impozitul pentru apartamentul cu o camera pe care-l detine in Gheorgheni. „Nu stiu cit o sa coste, da’ am venit pregatit cu 1 milion“, spune primul platitor de taxe din Cluj-Napoca.

"Am facut si ordine, am organizat coada si nu las pe nimeni sa treaca in fata“, spune cu un ochi pe coada formata Constantin Ciparu, al doilea clujean care s-a trezit si el cu noaptea-n cap pentru a-si plati impozitele.

Oamenii se grabesc sa-si plateasca taxele si impozitele inca din prima zi lucratoare din an, inregistrindu-se pina la 1.000 de cetateni platitori de taxe in primele 2 zile ale anului. Insa reducerea de 10% se acorda pina la sfirsitul lunii martie, deci nu prea este motiv de graba, clujenii avind posibilitatea de a plati taxele atit la oficiile postale din oras, prin BCR, cit si online.

Victor Radoi, directorul Directiei de Taxe si Impozite din Primaria Cluj-Napoca