Parchetele de pe langa instantele bistritene au intrat in UE cu doar doua treimi din procurorii prevazuti in organigramele institutiilor, si asa subdimensionate. Astfel, din 27 de posturi de anchetatori la nivel de judet, doar 19 sunt ocupate.

De vina pentru aceasta situatie este calitatea slaba a invatamantului superior juridic, demonstrata de faptul ca la examenele pentru intrarea in magistratura procentul de admitere este extrem de mic.

"Pica pe capete la examenele care sunt extrem de dure, iar cei care totusi le iau prefera sa mearga in orase mai mari, desi exista stimulente de 10 la suta in plus la salariile magistratilor care opteaza sa isi desfasoare activitatea in orasele neatractive", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, Zaharia Ionascu.

El a spus ca la institutia pe care o conduce lipsesc un prim-procuror adjunct si doi procurori.

Potrivit sursei citate, cea mai acuta lipsa de personal se inregistreaza la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, unde sunt ocupate doar doua posturi, unul de conducere si unul de executie.

Aceasta stare de fapt are consecinte majore asupra actului de Justitie, cu atat mai mult cu cat si asa schemele de personal sunt subdimensionate, fiind gandite in functie de nivelul infractionalitatii din anul 1993.

"Suntem extrem de aglomerati, volumul de munca este urias, iar noi prea putini. Prioritara ar fi ocuparea posturilor vacante si apoi redimensionarea schemelor de personal", sustine Ionascu.