Conducerea minei Anina (judetul Caras-Severin) incearca sa continue activitatea de exploatare intr-o cariera deschisa langa Resita, la Doman, desi activitatea firmei "Miniera Banat" SA a fost sistata in Banat.

Toate minele si carierele ce apartin de societate au fost inchise la sfarsitul anului trecut, iar cei aproape 200 de angajati care se ocupau de lucrarile de inchidere si conservare a exploatarii de la Anina si a celei de la Baia Noua au fost trecuti in somaj.

Preavizul ortacilor a expirat in data de 29 decembrie si, in ziua disponibilizarii, fostii angajati au primit cate 20.000 de lei noi drept plati compensatorii. In opinia directorului general al societatii, Stefan Lisi, anul 2006 a fost cel mai rau an din istoria mineritului din Banat, situatie care a fost accentuata si de accidentul soldat cu sapte morti de la mina Anina.

El a adaugat ca singura speranta privind continuarea activitatii ramane cariera Doman, de langa municipiul Resita.

In prezent, conducerea firmei "Miniera Banat" Anina a depus o documentatie la Ministerul Economiei si Comertului prin care solicita finantarea exploatarii de carbune in cariera Doman. Carbunele energetic extras de aici ar urma sa fie furnizat Termocentralei Turceni, din judetul Gorj, iar potentiala afacere a si fost inclusa intr-un contract negociat deja de reprezentantii societatii miniere.

Aprobare MEC pentru redeschiderea carierei

In urma intelegerii intre cele doua parti, societatea din Anina a solicitat, ieri, Ministerului Economiei si Comertului (MEC) aprobarea pentru redeschiderea carierei de la Doman si furnizarea de carbune catre Turceni. Pentru a reincepe activitatea, "Miniera Banat" SA va reangaja o parte din personalul disponibilizat in decembrie 2006.

"Vor fi angajati aproximativ 50 de mineri, dintre care mai mult de jumatate vor lucra la inchiderea puturilor de la Anina si de la Cozla", a spus directorul societatii, Stefan Lisi.

Reluarea mineritului in cariera de la Doman a fost, oarecum, favorizata si de faptul ca, la sfarsitul anului trecut, Guvernul a decretat o amnistie fiscala prin care a iertat de datorii de 800 milioane de euro nu mai putin de 34 de mamuti industriali. Printre acestia s-a aflat si Exploatarea Miniera "Banat" Anina.

Mineritul a disparut

Soarta minelor de la Anina si Baia Noua a avut-o si cariera de cupru "Moldomin" Moldova Noua, care si-a incetat activitatea. Toti cei 800 de salariati ai companiei au primit platile compensatorii in valoare de 20.000 de lei noi fiecare. In prezent, societatea este pazita de 60 dintre fostii salariati, impreuna cu o firma specializata de paza.

Fostul director al exploatarii de cupru, Victor Tiugan, a declarat, ieri, ca negocierile pentru asocierea firmei cu o societate de stat nu au fost abandonate. Fostii angajati spera ca anul viitor activitatea de extractie a cuprului sa fie reluata de o firma cu capital mixt: de stat si privat.

Prin inchiderea minelor si a carierelor de la Anina si Moldova Noua, practic, activitatea de minerit in Caras-Severin a incetat.