Cele patru bratari dacice sustrase ilegal de cautatorii de comori din siturile arheologice din Muntii Orastiei, identificate la un colectionar "de buna credinta" din SUA, au ajuns, ieri-dupa amiaza, in Romania.

Potrivit procurorului general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, care a coordonat intreaga ancheta din dosarul "aurul dacic", bratarile urmau sa fie duse la sediul Parchetului General, iar, ulterior, in cursul serii, la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

Bratarile au fost aduse din Germania, de la Frankfurt pe Main, unde, la sfarsitul anului 2006, au fost expertizate de o echipa de specialisti romani si germani, care au stabilit ca acestea provin din situl arheologic Muntii Orastiei, judetul Hunedoara. "Este rezultatul unei cooperari judiciare romano-germane.

Bratarile vor ajunge la Muzeul National al Romaniei, iar pe viitor vor fi aduse si la Deva ca probe in dosarul de la Tribunalul Hunedoara.

Luand in considerare si cealalta bratara descoperita in Franta, care va ajunge in tara in zilele urmatoare, putem spune ca a fost recuperata o treime din tezaurul dacic format din 15 bratari de aur, sustras din situl existent in Muntii Orastiei", a declarat procurorul Augustin Lazar.

Cele patru bijuterii au fost descoperite, gratie eforturilor depuse de anchetatorii romani, la un colectionar din SUA. Avand in vedere ca acesta le cumparase legal si beneficia de statutul de "cumparator de buna credinta", Guvernul Romaniei a alocat suma de 8 miliarde de lei vechi pentru achizitionarea acestora.

Cu totul altfel stau, insa, lucrurile in cazul bratarii identificate la Paris. Faptul ca aceasta era inclusa ilegal intr-o colectie particulara a determinat anchetatorii romani sa solicite autoritatilor franceze confiscarea ei.

Bunul de patrimoniu urmeaza sa ajunga in tara in perioada urmatoare, dupa parcurgerea tuturor etapelor necesare unui asemenea demers. Daca ar fi sa cuantificam valoarea bratarilor se pot avansa sume de ordinul milioanelor de euro. Din punct de vedere al patrimoniului national, insa, valoarea acestora este inestimabila.

Bratarile aduse in tara au o greutate cuprinsa intre 930 de grame si 1,12 kg, sunt plurispiralice si reprezinta veritabile capodopere ale civilizatiei dacice.

In dosarul "aurul dacilor", 13 persoane sunt judecate de Tribunalul Hunedoara pentru furt calificat, detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, tainuire, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, favorizarea infractorului, santaj, braconaj, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si proxenetism.

Liderul retelei este considerat Iulian Ceia, un personaj care avea legaturi chiar cu lideri foarte importanti ai fostului partid de guvernamant. Nume cum ar fi cele ale lui Adrian Nastase, Sergiu Nicolaescu sau Dan Iosif au fost vehiculate de mai multe ori in acest dosar.

In cazul altor 36 de persoane a fost dispusa disjungerea urmaririi penale si continuarea cercetarilor cu privire la savarsirea unor infractiuni similare.