Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), infiintata de Miron Cozma, este la un pas de desfiintare. Curtea de Apel Alba Iulia a decis, prin sentinta definitiva si irevocabila, interzicerea modificarii statutului de catre conducerea structurii sindicale.

Ca umare a acestei hotarari a instantei, structura paralela din Valea Jiului, respectiv Uniunea Sindicatelor Mine si Energie, a cerut judecatorilor desfiintarea LSMVJ, pentru ca nu respecta legea sindicatelor.

Ruptura clara dintre sindicatele din cea mai cunoscuta zona miniera a tarii s-a produs in decembrie 2005, cand trei structuri puternice Ð de la Livezeni, Petrila si o parte a sindicatelor de la Exploatarea Miniera Lonea Ð s-au desprins de traditionala LSMVJ.

Ei au mentionat atunci ca au luat decizia dupa ce au constatat ca liderii ligii nu le mai reprezinta interesele si au infiintat Uniunea Sindicatelor Mine si Energie Valea Jiului, afiliata la confederatia condusa de Marin Condescu.

Anul trecut, liderii USME au dat in judecata LSMVJ, pentru ca nu si-ar fi restructurat activitatea in conformitate cu Legea sindicatelor, intrata in vigoare de circa 3 ani. Unul dintre co-liderii USME, Adrian Jurca, a declarat, ieri, ca unul dintre procese a fost transat al Curtea de Apel Alba Iulia.

Ca atare, liderii USME au solicitat instantei desfiintarea LSMVJ pentru nerespectarea Legii sindicatelor, iar procesul va fi solutionat tot de catre Curtea de Apel.

Pe de alta parte, liderul LSMVJ, Zoltan Lacatas, sustine ca structura pe care o conduce nu are nici o problema si in nici un caz nu se va desfiinta, oricat si-ar dori liderii USME. "LSMVJ este reprezentativa pana in anul 2008, avem si documente in acest sens", a precizat Lacatas.