Presedintele Comitetului de Initiativa "Bolyai" (CIB), Barna Bodo, il acuza de plagiat pe vicepresedintele Consiliului Academic al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), Stefan Szamoskozi. Bodo sustine ca trei pagini din teza de doctorat a acestuia ar fi fost plagiate dupa lucrarea "L'education cognitive.

Le development de la capacite d'apprentissage et son evolution", aparuta in anul 1995 in limba franceza, sub coordonarea lui Fredi P. Buchel.

Lucrarea lui Szamoskozi a fost publicata, in 1997, sub titlul "Evaluarea potentialului intelectual la elevi". Potrivit presedintelui CIB, volumul colectiv plagiat nu s-ar regasi in biografia sau in referintele operei vicepresedintelui din cadrul UBB.

Reprezentantii CIB mai considera ca Szamoskozi ar fi principalul vinovat de scandalul iscat in interiorul liniei maghiare si ca acesta nu ar fi indreptatit sa-i critice pe tinerii lectori maghiari Peter Hantz si Lehel Kovacs. Acestia ar fi sustinut doctorate serioase in tara si strainatate.

Acuzatii de incompatibiltate

Informatiile legate activitatea stiintifica a profesorului contestat, preluate de pe site-ul UBB sau din catalogul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, ar contine o singura lucrare stiintifica de specialitate, chiar lucrarea incriminata. Barna a precizat ca va sesiza Ministerul Educatiei pentru a fi luate masuri.

Nu numai activitatea stiintifica a vicepresedintelui UBB este contestata, ci si legalitatea cumulului de functii realizat de acesta in institutia de invatamant superior. Barna a precizat ca Szamoskozi detine, pe langa pozitia de vicepresedinte al Consiliului Academic, si pozitiile de prodecan, director general al Departamentului pentru pregatirea personalului didactic ori cea de sef de catedra.

UBB nu au prezentat, insa, o reactie oficiala.