Miscari mari in Primaria Sibiu, la inceput de an. Secretarul Primariei, Iordan Nicola, este la un pas de a pleca pe functia omoloaga din cadrul Consiliului Judetean. Mai fierbinte este situatia in cazul arhitectului sef al Sibiului, Szabolcs Guttmann. Primarul Klaus Johannis, i-a intocmit un raport nefavorabil, nemultumit de activitatea arhitectului din ultima perioada.

In raport apare si numele sefului Urbanismului, Dorin Laschescu. Loc vacant este si la Directia Tehnica a Primariei.

Inca de la ultimele sedinte ale Consiliului Local Sibiu s-au aratat semnele unei incercari de schimbare a arhitectului sef al Sibiului, Szabolcs Guttmann. Primarul Klaus Johannis a retras mai multe proiecte de hotarare chiar in timpul sedintelor, pe motiv ca nu ar fi multumit de felul in care au fost intocmite documentatiile de urbanism.

Mai mult, in ultima sedinta a anului trecut, primarul a tinut sa isi exprime in mod public nemultumirea fata de activitatea arhitectului sef. „Profit de ocazie sa-l avertizez public pe arhitectul sef al orasului pentru ca multe documentatii sunt insuficient de bine pregatite”, declara in decembrie anul trecut Klaus Johannis.

Imediat dupa aceasta sedinta, primarul a intocmit un raport prin care a dispus sanctionarea arhitectului sef al orasului, Szabolcs Guttmann, si a sefului Serviciului de urbanism si amenajare a teritoriului, Dorin Laschescu.

"Eu sunt in concediu medical de anul trecut. Nu stiu despre ce este vorba. Cred ca lucrurile trebuie citite cu atentie inainte de a iesi in public, de aceea nu pot sa comentez ceva ce nu stiu. Nu cred ca primarul Sibiului ar avea motive de nemultumire. Sigur, exista lucrari in desfasurare, santiere mari.

Dar cred ca lucrurile vor merge inainte”, a declarat Szabolcs Guttmann, contactat telefonic de reporterii ZIARULUI de Sibiu. Reactia lui Guttmann pare cu atat mai ciudata, cu cat, saptamana trecuta, toti cei propusi pentru sanctionare au fost instiintati.

Fostul arhitect sef: "E discutabila strategia arhitecturala”

Fostul arhitect sef al Sibiului, Virgil Ispas, sustine ca, intr-adevar, ar fi mai multe decizii discutabile ale celor responsabili de strategia urbanistica a orasului. „Eu acum nu pot comenta decat din exterior. Sunt lucruri care ar fi putut fi reprosate actualului arhitect sef si al celor de la urbanism.

De exemplu, eu nu as fi fost de acord cu amplasarea noilor cladiri din centrul sau din apropierea centrului istoric al Sibiului. Sunt total inestetice, neincadrate nici ca marime si nici ca arhitectura in aceasta zona”, a declarat Virgil Ispas, acum arhitect al orasului Cisnadie. Mai mult, Ipsas nu este de acord nici cu sporirea gradului de ocupare din cartierele rezidentiale ale orasului.

Batalia cea mai mare, insa, a inceput deja si vizeaza postul pe care Guttmann s-ar putea sa il lase vacant. O batalie tot cu miza mare este si cea pentru postul de secretar al Primariei.

Nicola ia locul lui Polefka

Andrei Polefka, actualul secretar al Consiliului Judetean (CJ) va implini varsta pensionarii pe 7 februarie. „Plecarea mea tine de momentul in care va veni decizia de la Casa de Pensii. Plec fara nici o remuscare. Primul lucru pe care o sa il fac odata iesit la pensie va fi de a ma bucura de libertate”, a declarat Polefka.

Pe locul lui se pregateste sa vina secretarul Primariei, Iordan Nicola, care a detinut aceasta functie si in trecut. „Exista aceasta intentie a mea de a ma transfera la CJ. Fiind acelasi grad, nu va mai fi nevoie de concurs. Cunosc locul am mai lucrat acolo”, a declarat Nicola.

Faptul ca si Nicola vrea sa paraseasca nu declanseaza decat o serie de concursuri de ocupare a posturilor vacante.

Batalie si la Directia Tehnica

De la plecarea lui Gheorghe Lazar din fruntea Directiei Tehnice a Primariei la directoratul Drumuri si Prestari Constructii, la Primariei a fost tot un interimat. Gheorghe Ciuclea, director interimar a amintitei directii, a fost indepartat de primarul Johannis, in locul ei fiind numita temporar Cristina Bica, sefa Serviciului de Investitii al Primariei.

Ciuclea si-a depus si el dosarul de candidatura pentru functia vacanta din fruntea Directiei Tehnice, dar sansele ii sunt slabe pentru ocuparea acestui post.

In momentul plecarii lui Nicola, un nou val de ipoteze va trece peste Primarie. Reprezentanti ai administratiei locale il vad in locul lui Nicola pe Dorin Nistor, actualul sef al Serviciului Juridic. La fel de intens disputate sunt si „pariurile” pentru inlocuitorul lui Guttmann si a lui Dorin Laschescu.

"As vrea sa plec la Consiliul Judetean pentru ca indemnizatia este mai mare. Nu stiu cum e volumul de munca. Deocamdata discutam. Eu i-am explicat domnului primar intentia mea si sper ca ma intelege, deoarece va fi mai bine pentru mine”, Iordan Nicola, secretarul Primariei Sibiu

"Unele cartiere au peste 80 la suta gradul de ocupare, ceea ce pierde mult din confortul acestor zone. Este discutabila o astfel de strategie. Iar consilierii locali, daca nu le explica nimeni despre ce este vorba, voteaza astfel de strategii fara sa fie in cunostinta de cauza”, Virgil Ispas