Producatorul de lenjerie intima poate fi accesat atat pe adresa Jolidon.EU, cat si pe Jolidon.RO sau pe Jolidon.COM. De asemenea, Jolidon s-a inregistrat si pe extensii care apartin unor tari europene precum Italia, Franta sau Ungaria. Deocamdata, aceste site-uri nu cuprind decat adresele si numerele de telefon, precum si un contor de trafic.

Societatea de asigurare-reasigurare ARDAF si producatorul de hartie si celuloza Somes Dej pot fi, la randul lor, accesate prin intrare pe Ardaf.EU sau pe Somes.EU, insa prin redirectionare pe extensia .RO. La Electrica Transilvania Nord Cluj se poate ajunge de pe Electrica.EU, prin redirectionare pe Electrica.RO.

Vanzatori de oportunitati

Fabrica de medicamente Terapia, preluata de concernul indian Ranbaxy, a ramas fidela paginii Terapia.RO, dar se gaseste si pe Terapia-Ranbaxy.RO. Ai nostri au cumparat toate adresele posibile, inclusiv cele cu .COM si cu .BIZ, pentru ca nu voiam sa patim precum cei de la Casa de Economii si Consemnatiuni, care s-au aflat, mult timp, in proces pentru site-ul Cec.RO, spun surse din Terapia.

Pe Terapia.EU am dat de o firma care promoveaza terapiile de diferite tipuri, de la cea alimentara la cea prin teatru.

Cu toate acestea, proprietarul portalului lasa sa se intrevada ca nu exclude o posibila vanzare: Daca sunteti interesati de o posibila cumparare a acestui domeniu sau doriti sa contactati proprietarul, va rugam sa completati formularul si sa ii lasati un mesaj.

Filtre de apa, in loc de Rondocarton

Producatorul de lapte si produse lactate se afla pe Internet la adresa Napolact.COM. Adresele Napolact.RO si Napolact.EU nu pot fi accesate. Fabrica de ambalaje Rondocarton Apahida se gaseste numai pe Rondocarton.pa.RO. Adresa Rondocarton.EU este redirectionata pe pagina web Familyaqua.COM, cumparata de catre un distribuitor de filtre de apa.

Transportatorul E Van Wijk Apahida are portal pe extensia .RO. Adresa Evwijkholding.EU este redirectionata catre compania olandeza 2Forces, care mentioneaza ca pagina respectiva e rezervata pentru un client.

Gerovital si tractoare

Farmec are pagina de Internet pe Farmec.RO. Farmec.EU nu exista, iar daca navigatorul pe web intra pe Farmec.COM, da de un portal care vinde, la gramada, si utilaje pentru agricultura John Deere si produse ale fabricii Gerovital Cosmetics din Bucuresti. Producatorul de robineti Armatura si-a pastrat portalul pe .RO.

Site-ul european, Armatura.RO trimite la o adresa care promoveaza tot felul de produse si servicii din estul Europei, inclusiv hoteluri din Cluj. Agenti economici precum Casirom, Brinel, Napochi sau Sortilemn s-au multumit cu paginile pe .RO, in timp ce fabrica de imbracaminte Held Fashion e redirectionata pe adresa 1h.ro/heldfashion/.

Dupa fuziunea cu o companie clujeana cu profil asemanator, Sistec se gaseste acum pe site-ul Sbsol.ro. Aceste adrese se atribuie contra-cost, de catre agentii specializate. Nu este obligatoriu ca societatile romanesti sa treaca, in masa, pe pe .RO pe .EU. E, mai degraba, o chestiune de prestigiu, sustine Valeriu Geambazu, reprezentant al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci.

Persoanele fizice si juridice din Romania au posibilitatea ca, dupa 1 ianuarie, sa inregistreze adrese cu extensia .EU. Pentru aceasta, trebuie sa intre in legatura cu European Registry of Internet Domain Names (EURid), care le va confirma adresa printr-o scrisoare electronica.

Trafic cu adrese web

Organizatia europeana precizeaza ca, spre deosebire de extensia .RO, care costa 59 de euro pe an, cheltuielile anuale pentru o adresa pe .EU necesita numai 18 euro. EURid a suspendat, anul trecut, 74.000 de domenii .EU si a dat in judecata 400 de companii.

Organizatia a initiat masurile legale dupa ce o analiza a sistemului domeniilor .EU (lansate in aprilie 2006) a relevat faptul ca un numar mic de companii au incercat sa manipuleze sistemul. Toate cele 74.000 de domenii inregistrate de cele 400 de companii erau, de fapt, in mainile a trei companii, Ovidio Ltd, Fausto Ltd si Gabino Ltd.

In ciuda problemelor, EURid a anuntat anul trecut ca a vandut peste doua milioane de domenii .EU in mai putin de trei luni. Potrivit ultimelor statistici ale EURid, cele mai multe adrese de Internet le are domeniul .DE (Germania) -10 milioane, urmat de .UK (Marea Britanie) -5,2 milioane, .EU (Uniunea Europeana) si .NL (Olanda) -cate 2 milioane, .IT (Italia) -1,1 milioane, .BE (Belgia) -1 milion.

Romania nu a intrat in acest clasament, ocupat, pe ultima sa treapta de .JP (Japonia), cu 845600 de adrese.