Trenuletele cu baterii, mouse-ul calculatorului sau CD-playerul care se strica nu vor mai ajunge in tomberoane, alaturi de gunoaiele obisnuite. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, romanii sint nevoiti sa respecte cu sfintenie prevederile hotaririi de Guvern privind deseurile de echipamente electrice si electronice, daca nu vor sa plateasca amenzi usturatoare.

Potrivit acestui act normativ, orice echipament care functioneaza pe baza de curent electric sau cimpuri electromagnetice de generare poate fi aruncat numai in locuri special amenajate. In Sibiu, trei asemenea platforme de depozitare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) exista deja.

In locuri speciale

Sibienii trebuie sa fie foarte atenti la ce arunca si unde. Orice dispozitiv care functioneaza pe baza de curent electric sau cimpuri electromagnetice este considerat echipament electric si/sau electronic. La fel si echipamentele de generare, transport si masurare a curentilor si cimpurilor electromagnetice, destinate utilizarii la o tensiune mai mica de 1.000 de volti curent alternativ si 1.500 de volti curent continuu.

Concret, televizorul, frigiderul, calculatorul, inclusiv tastatura si mouse-ul, telefonul fix sau mobil, trenuletele electrice sau orice echipament de bagat in priza sau care functioneaza pe baterii intra sub incidenta ordonantei. Cind ele se strica iremediabil, nu vor putea fi abandonate, pur si simplu, linga tomberoanele de gunoi sau in fata casei, ca pina acum, ci numai pe platformele special amenajate de catre autoritati.

Conditie impusa de UE

Gestiunea deseurilor de echipamente electrice si electronice este o conditie impusa de Uniunea Europeana prin Directiva Consiliului Europei 96/2002. In fiecare judet trebuie sa existe cel putin o platforma de depozitare a DEEE. De asemenea, cite un punct de colectare trebuie amenajat in toate orasele cu o populatie de peste 20.000 de locuitori.

In judetul Sibiu exista trei astfel de puncte. Unul se afla in Sibiu, pe strada Trandafirului nr. 2. El dispune de o suprafata betonata de 40 mp, insa este doar un spatiu temporar, pina cind municipalitatea va gasi o locatie mai buna. La Medias, depozitarea deseurilor electrice si electronice se face in punctul de pe strada Aurel Vlaicu nr. 135.

Iar punctul de colectare pentru intregul judet se afla in orasul Copsa Mica, pe strada Laborator nr.41, are o suprafata betonata de 400 mp si incinta acoperita.

Amenzi usturatoare

In cazul localitatilor mici, care nu au un punct propriu de depozitare a DEEE, firmele de salubrizare sint cele care le vor ridica si transporta spre cele mai apropiate puncte de colectare amenajate. Si cetatenii trebuie sa contribuie la incercarea de colectare selectiva. Legea prevede amenzi usturatoare pentru cei care nu respecta prevederile de colectare.

Persoanele fizice pot suporta sanctiuni cuprinse intre 500 si 1.000 de RON, in timp ce persoanele juridice nu scapa fara minim 2.500 RON si maxim 5.000 de RON amenda. Deocamdata insa, colectarea selectiva este doar la inceput. Sibienii trebuie sa se obisnuiasca intii cu ideea.