Oare cate tractoare trec zilnic granita spre lumea larga? Multe? Putine? Nici unul? In curand, probabil, toti cei care au un tractor in curte vor renunta sa mai calatoreasca in strainatate cu autocarul sau cu avionul, din moment ce, oricum platesc obligatoriu cartea verde inclusa in asigurarea de raspundere civila. Sau, cel putin, la asta s-au gandit cei care au schimbat legea.

Mult laudatele bonusuri aduse de noua asigurare de raspundere civila sunt doar pierdere de bani pentru sibienii care nu vor iesi niciodata din tara cu autoturismul propriu. Cartea verde inclusa obligatoriu in RCA mareste pretul asigurarii, chiar daca autoturismul vechi de 20 de ani, care de-abia se mai taraste, nu va mai face niciodata drumuri mai mari decat ruta serviciu-acasa.

Absurditatea situatiei este mai mult decat evidenta, mai ales ca si proprietarii tractoarelor trebuie sa plateasca RCA-ul. “Am avut o intalnire cu detinatorii de tractoare si am discutat aceasta problema. Oamenii de-abia au bani sa isi inmatriculeze tractoarele, de unde sa mai aiba si pentru cartea verde? E penibil! Doar nu or sa plece satenii cu tractorul in Europa...

Cine a hotarat ca si cartea verde e obligatorie pentru orice autovehicul la ce s-a gandit? Este descurajant, oamenii ies din curte cu tractorul, merg doar 100 de metri pe drum si intra pe camp la arat.

Numai pentru cat de putin circula pe drumul comunal sau judetean, numai pentru atat sa achite o taxa care nu le va folosi la nimic?”, explica Maria Greavu, primarul comunei Loamnes, problema oamenilor.

Noile preturi, mai mari

Daca anul trecut o asigurare RCA pentru un autoturism autohton costa cel mult 180 de lei, anul acesta preturile variaza intre 200 si 250 de lei. Preturile pentru RCA in 2007 difera in functie de sexul posesorului de autoturism, de varsta acestuia si chiar de localitatea in care locuieste.

Pentru un barbat cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, posesor al unei Dacii, costul unei polite RCA, pe o perioada de un an, este de 245 de lei, iar pentru unul care a depasit 35 de ani asigurarea costa 220 de lei. In ceea ce priveste preturile asigurarilor pentru soferite, acestea sunt diferite.

Daca posesoarea masinii are pana in 35 de ani trebuie sa plateasca 230 de lei, iar daca depaseste varsta, pretul politei este de 180 de lei.

RCA-ul, bata-l vina!

Asigurarea de raspundere civila auto este polita cu ajutorul careia cei care au suferit prejudicii in urma unui accident auto produs din vina celui asigurat primesc despagubiri pentru daunele produse, indiferent daca acestea sunt numai de natura materiala sau implica si vatamari corporale.

Toti cei care detin un autovehicul, indiferent de provenienta si de marca acestuia, sunt obligati sa incheie anual asigurarea RCA. De la inceputul anului, RCA-ul se achizitioneaza cu tot cu Cartea Verde a autovehiculului, ceea ce inseamna mai multa cheltuiala, inutila in cazul tractoarelor, tramvaielor sau troleibuzelor.