La sfarsitul anului trecut, la cele peste 420.000 de persoane cate numara judetul Sibiu existau aproape 410.000 de credite bancare, conform unui raport facut public de Banca Nationala a Romaniei.

Desi pare mult, Sibiul este la mijlocul clasamentului national intocmit pe astfel de criterii - spre exemplu, in judetul Cluj, numarul creditelor depaseste aproape de doua ori numarul locuitorilor orasului Cluj-Napoca.

In total, sibienii (atat persoane fizice, cat si juridice) au contractat credite de peste doua miliarde de lei, cele mai multe fiind contractate in valuta - peste 1,119 miliarde de lei imprumutati. Sibienii de rand nu s-au sfiit sa contracteze credite de consum.

Astfel, la sfarsitul anului trecut luasera imprumuturi pentru diferite bunuri in cuantum de peste 597 de milioane de lei, atat in moneda nationala, cat si in alte valute. Creditele imobiliare incheiate de sibieni au insemnat, la sfarsitul anului trecut, un total de 139 de milioane de lei.

Sibienii dovedesc, insa, ca au si de unde "sa puna la ciorap”. Disponibilitatile la vedere, in lei, insemnau peste 497 de milioane, in timp ce depozitele pe termen, tot in lei, sar de 1,138 de miliarde. In valuta, sibienii au pus deoparte echivalentul a aproape 500 de milioane de lei.

La nivel national, numarul creditelor bancare acordate persoanelor fizice se apropie de 17, 5 milioane. Cele mai multe credite sunt contractate de locuitorii Capitalei, cu aproximativ trei milioane de imprumuturi.