Clujeanul Serban Radulescu si-a anuntat oficial candidatura pentru sefia PNTCD. Dincolo de sustinerea organizatiilor taraniste din Transilvania si din Banat, precum si a unui important numar de lideri din Moldova si Doborgea, Radulescu are si binecuvantarea liderului PD, Emil Boc.

Cine este Serban Radulescu?

Serban Radulescu are 55 de ani si este medic primar chirurg, profesor universitar la Medicina. S-a inscris in Partidul National Taranesc Crestin-Democrat in 1993, iar in anul 2000 a fost pe punctul de a-l invinge pe Gheorghe Funar in lupta pentru Primaria Cluj-Napoca.

De asemenea, liderul taranist a fost director al Directiei pentru Sanatate Publica. Din anul 2004, el a devenit presedinte al filialei PNTCD si vicepresedinte la nivel national al partidului. Candidatura sa la sefia partidului este sustinuta, pana in acest moment, de 16 filiale.

Contracandidatii sai sunt fostul candidat la Presedintie din partea Actiunii Populare, Marian Milut, si fostul premier Victor Ciorbea.

Acestia, insa, nu sunt foarte agreati pentru ca, in anumite momente, au parasit partidul. Marian Milut a activat in Actiunea Populara, iar Victor Ciorbea a infiintat Alianta Nationala Crestin-Democrata, formatiune care a contribuit la dezastrul electoral al taranistilor din anul 2000.

Relatiile bune dintre cei doi clujeni ar urma sa reprezinte baza pentru crearea unei "Liste populare", alianta care sa reuneasca PD, PLD si PNTCD. Miscarea ar fi agreata si de oficialii PPE, cel mai important partid din Europa.

Motiunea lui Serban Radulescu are ca punct principal descentralizarea partidului. Concret, el doreste ca organizatiile din cele opt regiuni de dezvoltare sa fie conduse de cate un lider care sa fie, concomitent, si vicepresedinte la nivel national.

Deja, taranistul a stabilit numele celor care vor reprezenta regiunile din vestul tarii. Astfel, clujeanul Adrian Oros va reprezenta Regiunea de Nord-Vest. In prezent, acesta este coordonatorul zonal al celor sase filiale din nordul Transilvaniei.

De asemenea, presedintele filialei Brasov a PNTCD, Eugen Urs, ar urma sa conduca Regiunea Centru, iar vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Marius Popovici, ar urma sa conduca Regiunea de Sud-Vest.

Din echipa lui Serban Radulescu ar urma sa mai faca parte presedintele organizatiei Suceava, Cristinel Macovei, care va conduce Regiunea de Nord-Est, presedintele organizatiei Constanta, George Scarlat, care va conduce Regiunea de Sud-Est, precum si vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj, Gheorghe Grivei, care va reprezenta regiunea Olteniei.

Echipa taranistului clujean este agreata si de celelalte partide romanesti care fac parte sau care intentioneaza sa adere la aceasta formatiune politica.

Sprijin de la Emil Boc

Surse neoficiale sustin ca Serban Radulescu s-a intalnit deja cu presedintele PD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc. Acesta l-a asigurat pe liderul taranist de sprijinul sau, in eventualitatea formarii unei federatii a partidelor populare, peste coliva Aliantei "Dreptate si Adevar".

In aceasta federatie ar urma sa intre si Partidul Liberal Democrat (PLD), care si-a anuntat intentia de a adera la Partidul Popular European. Incalzirea relatiilor dintre PD si PNTCD ar fi deosebit de profitabila si pentru democrati.

Si asta, pentru ca aliatii taranistilor din Internationala Crestin-Democrata ar putea sustine candidatura unui reprezentant al PD pentru postul de vicepresedinte al Partidului Popular European. Acesta ar putea fi actualul ministru al Apararii Nationale, Sorin Frunzaverde, in conditiile in care Emil Boc si Serban Radulescu ar face parte din Biroul Politic al PPE.

Candidatura lui Radulescu ar putea repune pe tapet si fuziunea dintre PNTCD si partidul sindicalistilor din BNS, Uniunea Crestin-Sociala (UCS). Intre cele doua formatiuni a fost semnat un protocol de fuziune, pe vremea cand PNTCD activa sub denumirea de PPCD. Acest protocol a fost, insa, declarat nevalabil, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins schimbarea denumirii formatiunii taranistilor.

Aliatul cel mai puternic al lui Serban Radulescu este deputatul clujean Mircia Giurgiu, vicepresedinte al UCS. Fuziunea este agreata si de presedintele Uniunii Crestin-Sociale, secretarul de stat Florin Bejan.

Liderul PNTCD Bistrita-Nasaud sustine motiunea Radulescu

Presedintele PNTCD Bistrita-Nasaud, Ioan Chira, a declarat ca a semnat deja pentru sustinerea motiunii lui Serban Radulescu. Acesta a spus ca optiunea sa se bazeaza pe faptul ca medicul clujean este ardelean si incurajeaza politica de aliante, spre deosebire de Marian Milut, care opteaza, in continuare, pentru politica "prin noi insine", ce s-a dovedit a fi paguboasa pentru partid.

Chira a adaugat ca a participat, luni, la o intalnire, de circa 5 ore, la Cluj-Napoca, unde i-a fost oferita o functie in cazul in care motiunea lui Radulescu s-ar dovedi a fi castigatoare. "Am refuzat fiindca nu am timp pentru deplasari la Bucuresti. Am afaceri aici si sunt multe probleme in judet", a declarat Chira.

Liderul taranist din Bistrita a mai tinut sa precizeze ca aderarea lui la motiunea Radulescu este pur personala si nu angajeaza deloc organizatia in votul pe care aceasta il va da prin delegati la Congresul National al PNTCD din 21 ianuarie (Cristiana Sabau)