Fie ca face ceva sau nu, un membru intr-un CA castiga mai mult decat un profesor, de pilda.

Un simplu membru dintr-un Consiliu de Administratie al unei regii locale sau al unei societati cu capital de stat ajunge sa fie platit chiar mai bine decat un tanar profesor de liceu cu norma intreaga.

De exemplu, consilierul primarului Emil Boc, stefania Ferent, care figureaza ca membru in CA al Tetarom, primeste, pentru o singura intalnire lunara, de cateva ore, peste 800 de lei.

Adica cu doua sute mai mult decat, sa zicem, profesoara Timea Maier de la Grupul scolar Mihai Viteazul, care de abia ajunge la un salariu lunar de 600 de lei, fie si cu ore de predare in plus. Aceeasi situatie o regasim si la educatoarea Ana-Maria Pantea, de la Gradinita nr. 68 Cluj.

Dupa cinci ani de vechime, aceasta incaseaza putin peste 500 de lei, lunar. si exemplele ar putea continua.

Goana dupa posturi in CA-uri

Fie ca este vorba despre Aeroport, Regia de Drumuri, societatea Tetarom, Regia de Apa si Termoficare, Compania de Apa Somes, Regia Judeteana de Drumuri si nu numai, atat liberalii, cat si PD-istii - in functie de posibilitati si UDMR, PSD si chiar PRM - au avut grija sa-si imparta locurile din CA-uri.

Daca Emil Boc si-a plasat consilierul la Tetarom, la randul sau, presedintele CJ, Marius Nicoara, si-a plasat consilierii fie in CA-ul Aeroportului, fie in cel al Companiei de Apa Somes sau al Regiei de Drumuri Judetene. La Aeroport a fost delegat Liviu Miclaus, cel care a fost numit in 2005 director al Regiei pentru Administrarea Protocolului de Stat Victoria.

Directorul de la Aeroport, David Ciceo, ne-a precizat ca indemnizatia lunara pentru Miclaus este una fixa. La noi nu se iau in calcul procentele dupa salariul directorului. Membrii din CA-ul nostru primesc cate 850 de lei pe luna, a precizat Ciceo. Cel de-al doilea consilier al presedintelui Nicoara este Mircea Abrudan.

Acesta a fost plasat in CA-ul Companiei de Apa Somes (societate aflata sub autoritatea CJ) inca inainte de a-si fi finalizat studiile. si inca un consilier al presedintelui CJ, Mihai Szeplekan, fost PRM-ist, care nu cu mult in urma era preocupat de organizarea galelor Local Kombat la Cluj, a fost plasat in CA-ul Regiei Judetene de Drumuri.

Directorul acestei regii, Liviu Bota, a spus ca nu stie exact la cat se ridica indemnizatia membrilor din CA. Insa ne-a asigurat ca, in conformitate cu legea, aceasta nu depaseste 20% din salariul sau.

Nici PD-istii nu stau rau

Tot in CA-ul Regiei de Drumuri Judetene il regasim si pe Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din Primarie, mana dreapta a Primarului. Liviu Bota a explicat ca, spre deosebire de altii, prezenta lui Apostu s-ar justifica, avand in vedere ca interesele judetului in materie de reabilitare a drumurilor coincid cu cele ale municipalitatii.

Un PD-ist si mai fericit este Adrian Gurzau, actualmente consilier local. Acesta a reusit sa obtina chiar mai mult decat un simplu post intr-un CA. Urmand exemplul colegului Miclaus de la liberali, Adrian Gurzau a fost plasat pe functia de director comercial la Regia pentru Administrarea Protocolului de Stat Victoria.

Din informatiile detinute de ZIUA de Cluj, Adrian Gurzau nu a dat cu lunile pe la birou, dar a incasat, in schimb, bani frumosi.

Chestionat de redactorul ZIUA (avand in vedere ca nu avea declaratia de avere completata pe site-ul public al Primariei), Gurzau a declarat ca de la Regia Victoria primea o indemnizatie lunara de nu mai putin de 2000 de lei. Acum, insa, spune Gurzau, a ales sa demisioneze din aceasta functie.

Este o poveste mai complicata. La aceasta ora, Regia Victoria a ramas doar cu un hotel. Eu nu-mi mai justific activitatea, iar in cazul acesta aleg sa demisionez, sustine Gurzau.

Functionarii au liber la sinecuri

Directorii Consiliului Judetean au fost, la randul lor, plasati in CA-urile acestor regii. Purtatorul de cuvant al CJ, Cornelia Trif, spune, insa, ca nu exista nici o incompatibilitate in acest sens.

Am intrebat la ministere, iar raspunsul a fost ca, in cazul in care regiile apartin administratiei judetene, se cuvine ca tot functionarii acestei institutii sa fie desemnati in CA-uri pentru a-i reprezenta interesele, a spus Trif.

Numai ca nu se stie care anume sunt criteriile pe baza carora sunt plasati acestia in astfel de posturi, mai ales ca salariile difera de la regie la regie sau de la societate la societate.

De pilda, secretarul CJ, Mariuca Pop, obtine doar 380 de de lei in CA-ul societatii Univers T, in timp ce arhitectul sef al judetului primeste in CA-ul Aeroportului 850 de lei. De asemenea, juristul CJ, Lucia Todoran, primeste doar 400 de lei in CA-ul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat.

Ce cred expertii despre acest sistem

Director de Cercetare al Societatii Academice din Romania, Sorin Ionita explica faptul ca practica partidelor politice, de a-si plasa oamenii in CA-urile regiilor sau societatilor cu capital de stat, pentru a pastra controlul, este una obisnuita.

Problema este ca nu are cine sa selecteze acesti oameni dupa niste reguli, nu neaparat ca ei sunt plasati pe linie politica, a spus Ionita, apreciind ca este normal ca proprietarii acestor regii sa-si aiba oamenii lor in structurile de conducere.

Este rau sa descoperi ca majoritatea celor plasati in astfel de functii nu au absolut nici o legatura cu subiectul. Din pacate, partidele noastre politice nu functioneaza la capitolul de selectare resurse umane. De aici si gafele celor trimisi sa-i reprezinte in Parlament, a sustinut Ionita.

El considera ca normal ar fi ca partidele sa isi angajeze niste experti care sa-i poata ajuta in sensul acesta. Care sa le poata arata partidelor ce oameni cu potential au, care sunt cei care pot ocupa diverse functii si care sunt cei care pot sa le reprezinte interesele.

Or, daca nici in Parlament nu sunt in stare sa-si trimita oamenii priceputi, atunci e clar ca acest lucru nu se intampla nici la nivel local, in cadrul acestor CA-uri ale regiilor si societatilor cu capital de stat.

Ionita considera ca nici macar nu este atat de rau ca acestia castiga niste bani fara sa depuna mai nici un efort, pe cat de rau este ca acestia ajung sa ia parte la niste decizii importante care afecteaza interesele publice.

- CA-ul Aeroportului International Cluj-Napoca (850 de lei pe luna): Radu Spanu, din partea CJ, Liviu Miclaus - PNL, Mircea Piper - PSD, Gheorghe surubaru - PD si Konya Zoltan - UDMR.

- CA-ul societatii Tetarom (800 de lei lunar): stefania Ferent - consilierul primarului Emil Boc, Elisabeta Bartha - UDMR, Nicoara Ioan - functionar CJ, Adina Pojar - directorul Gavrea nu cunoaste al cui reprezentant este Adina Pojar, Herman Toma - idem, Marchis Ioan - PNL.

- CA-ul societatii Univers T (380 de lei): Lucia Todoran - functionar CJ, Ignat Morar - PSD, Laurentiu Miko - UDMR, Mihai Lapusan - PD, Mircea Maniu - PNL.