Documentele fiscale pot fi concepute acum pe un calculator conectat la imprimanta, dupa ce acestea nu mai trebuie sa contina elemente de securizare, iar tipografiile nu mai au nevoie de avize speciale.

Fiecare dintre cele 20.000 de societati active ale Clujului trebuie sa-si conceapa propriile facturi.

Normele sunt ambigue, iar Ministerul Finantelor Publice (MFP) trebuie sa rezolve unele lucruri. Ni s-a promis ca, intr-o saptamana, se vor clarifica, a mentionat Corina Ozon, purtator de cuvant al Companiei Nationale Imprimeria Nationala (CNIN).

Pana cand nu se vor clarifica normele emise de catre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, tipografiile clujene functioneaza fara autorizatie.

Cum formularele tipizate privind activitatea financiara si contabila nu mai au regim special de tiparire, inseriere si numerotare, fiecare utilizator poate sa le execute cu mijloace proprii sau la orice tipografie doreste. Tipografiile abilitate nu mai au un obiect de activitate special, a explicat Ozon.

Se inchid punctele de comenzi

Conditiile initiale pentru autorizarea tipografiilor includeau dotarea cu echipamente de mare productivitate. Pentru ca Imprimeria Nationala sa agreeze tipografiile, acestea trebuia sa ofere conditii de supraveghere si de paza care sa prezinte un grad ridicat de securitate, potrivit ordinului MFP nr.22/2002.

Pana la inceputul anului, agentii economici clujeni trebuia sa adreseze comenzi de formulare personalizate catre tipografiile autorizate, care aveau deschise, in Cluj, 24 de puncte de preluare.

Numarul de centre de comenzi din judet a scazut de la 38, in 2005 Eurografica Bucuresti a inchis sase dintre cele sapte puncte din Cluj, iar Marinex Print Baia Mare doua din trei. Acestea nu sunt afaceri cinstite. Patronii lor au facut o gramada de bani si nu oricine e director la tipografiile astea.

Sa se reorienteze, sa tipareasca felicitari de Craciun si sa le vanda in piata!, a spus Augustin Fenesan, presedinte al Asociatiei Patronilor si Meseriasilor Cluj.

Brambureala financiara

La noi e brambureala. Cred ca noi o sa executam facturi pentru societatile mari, care nu au timp de asa ceva, spun reprezentantii tipografiei Absolut Jibou, care apartine societatii Agressione Cluj.

Din nefericire, vestea a fost brusca si n-am apucat sa ne facem o strategie, a explicat Cosmin Pavel, asociat Agressione. Nu toti clientii nostri au imprimante sau calculatoare si apeleaza la noi.

Le oferim elemente de securizare, daca vor sa se protejeze de eventualii "binevoitori", a explicat Dan Puiu, director adjunct al tipografiei Real Bucuresti, cu cinci centre de comenzi in Cluj.

Usor de falsificat

Fara o plaja de numere centralizata la CNIN, facturile devin usor de falsificat. O demonstreaza insasi legea, care arata ca prefixul R de pe facturile securizate de pe stoc va fi inlocuit fie manual, fie prin aplicarea unei stampile.

Legea nu te impiedica, recunoaste Gligor Gavris, purtator de cuvant al Directiei Finantelor Publice (DFP) Cluj. Facturile noastre vor circula in Uniunea Europeana. Daca la ei e asa, la fel trebuie sa fie si la noi. La ei, factura nu prea conteaza, a adaugat Gavris.

Intr-adevar, e mai usor, dar va creste si responsabilitatea fiecarei societati. S-ar putea sa fie tentant sa le falsifici, dar mi-e greu sa fac o previziune, a declarat Fenesan.

Contabili derutati

Nu ma pot pronunta, vom vedea. La fel s-a zis si despre cota unica de 16% si, pana la urma, s-a vazut ca veniturile la bugetul de stat au crescut, a declarat comisarul-sef al Garzii Financiare Cluj, Emil Ilea. Contabilii si agentii economici din Cluj nu stiu care sunt prevederile legale.

Nici la Finante nu se prea stie, eu am pe cineva acolo si eu stiam mai multe, a recunoscut un contabil. In Cluj, la un curs tinut de Administratia Financiara ni s-a spus ca nu se vor da numere (de inregistrare a facturii - n. red.). Fiecare isi alege intervalul de numere, care trebuie inregistrat in fisa de magazie a formularelor cu regim special.

Eu am o intrebare: daca nu mai trebuie sa semnam pe facturi, in cazul in care clientul refuza sa faca plata, cum putem dovedi ca a primit marfa si factura?, se intreaba contabilii. Facturile noastre vor circula in Uniunea Europeana. Daca la ei e asa, la fel trebuie sa fie si la noi.

La ei, factura nu prea conteaza, spune Gligor Gavria, purtator de cuvant al Directiei Finantelor Publice a Judetului Cluj.