Nici liberalii, nici UDMR nu sint de acord cu propunerile PD. Ieri, presedintele UDMR si-a motivat pozitia: votul uninominal nu ar asigura reprezentarea proportionala in Parlament si nu este „potrivit“ pentru diversitatea regionala a Romaniei.

UDMR pledeaza pentru reprezentarea proportionala

Marko Bela si-a exprimat dezacordul fata de ambele propuneri inaintate luni de catre democrati - sprijinirea unui proiect legislativ, respectiv asumarea raspunderii Guvernului.

Liderul UDMR a precizat ca nu este de acord cu „activitatea legislativa a Guvernului" si a mentionat ca, atunci cind se va pune problema schimbarii Constitutiei, va milita pentru „eliminarea dreptului Executivului de a emite ordonante de urgenta si de a-si asuma raspunderea. Guvernul nu trebuie sa faca legi, ele trebuie facute de Parlament", a punctat vicepremierul.

El a adaugat ca, mai ales in cazul unor legi referitoare la sistemul electoral, asumarea raspunderii ar fi o „absurditate". In ceea ce priveste votul uninominal, Marko Bela are mai multe obiectii: „Actualul sistem asigura o reprezentare proportionala a electoratului in Parlament.

Trebuie sa tinem cont de caracterul distinct, inclusiv din punct de vedere etnic, al regiunilor din Romania. Este un lucru primordial sa avem o reprezentare proportionala", a sustinut liderul Uniunii.

Liberalii se bat putin cu pumnul in piept

In opinia presedintelui UDMR, problema "competentelor" celor care ajung in Parlament trebuie rezolvata de catre partide, nu de votul uninominal. „Acest tip de vot salta partidul cel mai mare, care va avea mai multe mandate decit procentajul obtinut, si impinge jos partidele mai mici, de unde o reprezentare disproportionata in Parlament", a argumentat Marko Bela.

Plus ca, a precizat el, votul uninominal devine "anacronic" in multe tari. Principala temere din spatele argumentelor lui Marko Bela este ca UDMR, formatiune care mereu a intrat in Parlament cu 1-2 procente peste limita de 5% prevazuta de lege, ar putea pierde destul de mult daca ar fi vorba de vot uninominal.

Nici liberalii nu sint intru totul de acord cu democratii: presedintele comisiei privind Codul Electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat ieri ca proiectul de lege referitor la introducerea votului uninominal trebuie dezbatut in legislativ, dar ca solutia angajarii raspunderii Guvernului nu este viabila.

Presedintele comisiei pentru elaborarea Codului Electoral mai sustine ca liberalii au militat pentru votul uninominal inca din legislatura trecuta si ca, in 2005, au depus un nou proiect de lege pe aceasta tema. PNL asteapta sustinerea din partea PD la viitoarele dezbateri pe acest proiect.

Boc ar fi vrut un model german

"Pina acum, doar PNL si PC au adoptat decizii oficiale privind sustinerea votului uninominal. Restul partidelor s-au limitat doar la declaratii de principiu", a comentat liberalul. „Democratii si-au amintit brusc de votul uninominal, dupa ce, in urma cu citeva luni, sustineau cu totul altceva - votul preferential pe lista", a punctat Mihai Voicu.

Luni, Emil Boc a prezentat introducerea votului uninominal ca fiind unul dintre proiectele politice ale PD in 2007. Boc a mai abordat aceasta tema si anul trecut, cind a pledat pentru un model mixt, asemenea celui german: dublu vot - si uninominal, si pe lista, cu compensari in favoarea partidului cu cei mai multi alesi votati.