In acest moment functioneaza in judetul Sibiu doua partii de ski, prima la Paltinis si a doua, inaugurata weekend-ul trecut, la Gura Raului. La sfarsitul anului este programata inaugurarea unei a treia partii de ski, la Rasinari.

Cea mai importanta partie de schi din judet ramane partia Oncesti, de la Paltinis, cu o lungime de 1.150 de metri. De o saptamana insa, exista si o alternativa.

Partia de baby-ski, de la Gura Raului a fost testata de primii schiori la sfarsitul saptamanii trecute, cand, potrivit estimarilor autoritatilor locale, circa 50 de persoane pe zi s-au distrat pe mini-partia amenajata pe dealurile din vecinatate.

Primarul din Gura Raului, Ioan Dutu, considera proiectul o reusita si precizeaza ca mai multe persoane au ales sa renunte la schiatul din zona Paltinis, pentru a veni la partia de baby ski. „In weekend, mai multe persoane au sunat la Primarie pentru a se interesa de partia de la noi.

S-au aratat suparati ca asteapta prea mult la telescaunul din Paltinis si au venit la noi ca sa schieze”, arata primarul. Acesta precizeaza ca nu se poate estima cu exactitate numarul de persoane care au schiat in week-end la Gura Raului, dar crede ca interesul sibienilor pentru partia de baby ski este semnificativ.

"La sfarsit de saptamana am avut treburi la Sibiu, iar pe drum am remarcat multe masini care se indreptau cu echipamente catre partie. Asta inseamna ca exista interes”, mai spune Ioan Dutu.

La partia de ski din Gura Raului functioneaza deja instalatia de tractiune. Autoritatile locale precizeaza ca instalatia de nocturna a fost amenajata, dar ca mai este nevoie de acorduri pentru racordarea acesteia la reteaua electrica. Primarul estimeaza ca racordul va fi facut in scurt timp si promite ca sibienii vor putea schia in aceasta iarna, pe nocturna, la Gura Raului.

La baza partiei, exista in acest moment doua tonete de unde schiorii isi pot potoli foamea si de unde pot cumpara sucuri. Pe viitor, turistii vor putea beneficia de mai multe servicii in zona. Autoritatile estimeaza ca partia de ski va deveni un catalizator de investitii in zona.

Un prim efect al amenajarii si darii in functiune a partiei va fi constructia, in apropiere, a unor facilitati comercial-turistice. Cu alte cuvinte, autoritatile pregatesc calea pentru dezvoltarea unor pensiuni, magazine sau restaurante, in zona. In acest sens, Primaria intentioneaza sa organizeze, anul viitor, o lictatie pentru vanzarea mai multor terenuri din zona partiei de ski.

"Deocamdata, punem la punct detaliile legate de terenuri. Avem hotararea Consiliului Local”, preciza Ioan Dutu, la sfarsitul anului trecut.

Partia de ski de la Gura Raului este un proiect realizat in comun de Consiliul Local din localitate si firma Baby Ski, detinuta de persoane fizice. Proiectul este evaluat la putin peste 100.000 de lei. Partia are, in prima faza, o lungime de circa 400 de metri, urmand sa fie prelungita, ulterior, pana la 2 kilometri.

Partie de schi si la Rasinari

Iarna urmatoare, sibienii vor putea schia in trei zone ale judetului. O a treia partie de schi urmeaza sa fie amenajata pe Valea Stezii, in apropiere de Rasinari. Partia este un proiect comun al autoritatilor locale si al unui investitor privat din Elvetia. Lungimea partiei va fi cel mai probabil asemanatoare cu cea din Gura Raului, adica de 400 de metri.

Schiorii vor beneficia si aici de nocturna si de instalatie de tractiune pe partie. „Vom amenaja partia, in colaborare cu investitorul din Elvetia, pe valea Stezii, intr-o zona turistica foarte buna si adecvata dezvoltarii unui asemenea proiect. Partia va avea toate conditiile necesare, inclusiv electrificare.

Cel mai probabil, partia va functiona iarna urmatoare”, declara Ioan Bara, primarul din Rasinari.

Partia Oncesti, din Paltinis, are o lungime de 1.150 de metri si o diferenta de nivel de 241 de metri. Zona este luminata de nocturna.

Partia de baby ski de la Gura Raului are 400 de metri si va beneficia de nocturna, din aceasta iarna.

Partia de schi de la Rasinari va fi functioneala din iarna viitoare si va avea 400 de metri lungime.