Companiile clujene din constructii se vor reuni, in acest an, intr-o asociatie al carei scop il constituie accesul la licitatii, unde societatile locale nu apuca sa prinda decat roluri de subantreprenori. Este vorba despre proiecte ce pot ajunge la 10-20 de milioane de euro, finantate din bani europeni

Antrepriza de Constructii Instalatii, Grup 4 Instalatii, Electroconstructia, Trustul de Instalatii Montaj (TIM), TCI Contractor General, Modern Bau si Cartel Bau sunt societatile clujene care si-au manifestat interesul de a intra in clusterul de constructii care se va forma in regiune. La acestea s-ar putea alatura Hidroconstructia si o societate de profil din Zalau.

Reprezentantii societatilor romanesti se plang de accesul dificil la lucrarile importante din cauza licitatiilor in cadrul carora sunt impuse conditii dificil de indeplinit de catre firmele locale. De aceea, acestea cauta sa isi intareasca pozitia pe piata locala.

Lucrari de zeci de milioane

Potrivit proiectului de statut, Unitatea de Management a Clusterului Societatilor de Constructii este organismul creat de intreprinderile de constructii si/sau asimilate, asociate pentru a prezenta oferte comune la licitatiile organizate pentru investitii realizate din fonduri publice sau private. Formula pentru functionarea noii entitati nu este definitivata.

Variantele sunt o societate nonprofit care sa asigure informatii pentru firmele membre sau cu personalitate juridica si cu capital adus de asociati care sa gestioneze participarea la licitatii. Va exista un anumit nivel, ca suma, peste care va functiona asociatia. La lucrari de 2-4 milioane de euro, firmele pot sa mearga si singure.

Asocierea va functiona pentru proiecte foarte mari, realizate cu fonduri structurale, ce pot ajunge la 10-20 milioane de euro, a explicat Ioan Aschilean, presedintele Grup 4, unul dintre artizanii asocierii.

In lupta cu marii rechini

Miscarea va fi benefica pentru companiile participante fiindca vom putea lucra ca antreprenori si pe proiecte mari. E vorba de alt tip de proiecte si de alti bani, e de parere Aschilean.

Firmele mici, faramitate dupa 1990, nu pot face fata luptei cu marile companii care vin de afara si care pot indeplini, la licitatii, conditii dificile referitoare la cifra de afaceri sau la lucrari similare. Prin asociere, vom putea participa la licitatii importante.

Se va stabili, in fiecare caz, cine va fi titularul de proiect, iar ceilalti il vor sprijini si vor participa cu garantii, explica Ionel Bidian, administrator Modern Bau.

Interese de armonizat

Va fi o societate unde fiecare dintre companii va participa cu capital. In situatii deosebite, fiecare va trebui sa participe cu tot ce are, indiferent de participatia proprie. Lucrarile nu se vor lua in functie de aportul de capital, va conta locatia sau specializarea, explica Dorin Oltean, director general TCI.

Nu stiu daca proiectul se va concretiza mai repede de doua luni. Vorbim aici de aport de capital, de intocmirea unui statut, de stabilirea felului in care se va face asocierea, completeaza Oltean. Aschilean spune ca o asociere s-ar putea semna pana la jumatatea lunii viitoare. Discutiile se poarta inca de anul trecut.

Raman de rezolvat probleme de compatibilitate si de gasire a echilibrului intre interesele proprii. Constructorii clujeni sunt de parere ca, prin asociere, orice lucrare va fi accesibila si pentru companiile locale, care vor deveni contractori generali.

Clujenii se aduna

Companiile interesate de cluster se numara printre cele mai importante din regiune. ACI, Grup 4 Instalatii, Elco sau TIM au si actionari comuni sau experienta in colaborarea pe proiecte. TCI finalizeaza, in acest inceput de an, procesul de divizare.

Va ramane compania-mama, ce va desfasura activitatea de constructii, TCI Contractor General (care va participa la cluster) si se vor desprinde alte trei specializate in inchirieri si investitii, servicii si productie de agregate. De numele companiilor mentionate se leaga lucrari ca Trelleborg, Opera Plaza sau Polus Center.

Membrii clusterului

Societate Cifra afaceri (2005) Angajati

ACI 50,7 mil. lei 566

TIM 45,4 mil. lei 713

Grup 4 32,2 mil. lei 287

TCI 15,4 mil. lei 262

Cartel Bau 5,4 mil. lei 61

Elco 3,3 mil. lei 34