Familiile minerilor ucisi sau raniti in explozia produsa, in urma cu un an, la Exploatarea Miniera Anina (judetul Caras-Severin) au dat in judecata institutiile statului, solicitand daune morale si materiale de sase milioane de euro.

Actiunea in raspundere civila delictuala, inregistrata in aceasta sapatamana la Tribunalul Timis, vine dupa ce, printr-o rezolutie a Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin, procurorii l-au scos vinovat de incidentul produs in subteran, la 14 ianuarie 2006, pe artificierul Danut Puscau, mort in explozie impreuna cu alti sase ortaci.

Prin aceeasi rezolutie, directorul minei, Nicolae Calamariu, ca si alti angajati cu functii de raspundere din cadrul exploatarii Anina, a fost scos basma curata, beneficiind de neincepere a urmaririi penale (NUP) si amenzi "simbolice".

"Vinovatii sa plateasca!"

Actiunea civila a fost formulata de patru din cele sapte familii sau urmasi ai minerilor ucisi in explozie si de doi dintre ortacii raniti atunci in subteran, care, timp de mai multe luni, s-au zbatut pe patul de spital intre viata si moarte.

Este vorba despre familiile defunctilor Daniel Balan, Danut Puscau, Gheorghe Marisescu si Matei Izvernariu, respectiv ranitii Marcel Strachina si Relu Dracea, care au chemat in judecata Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei Ð Inspectia Muncii Bucuresti, SC "Miniera Banat" SA Anina si Inspectoratul Teritorial de Munca Timis.

In opinia reprezentantului legal al victimelor de la Anina, avocatul Florin Kovacs, cele patru institutii ale statului ar purta intreaga vina pentru tragedia de acum un an.

"Am solicitat obligarea paratilor, in solidar, la plata unor despagubiri civile de 6.000.000 euro pentru prejudiciul moral si material adus victimelor semnatare a actiunii, ca urmare a producerii accidentului de la Exploatarea Miniera Anina, din culpa si neglijenta efectiva a responsabililor acestor institutii", a declarat avocatul Florin Kovacs.

In actiunea inaintata instantei se mai precizeaza ca, pe de o parte, cele patru institutii parate: "nu au respectat reguli minime de protectie a muncii si nici nu au luat masuri suficiente si adecvate pentru prevenirea unor accidente de munca odata cu desfasurarea activitatii in subteran, iar pe de alta parte, Inspectia Muncii in mod direct si prin organismele sale teritoriale nu a efectuat controale periodice asupra modului in care se respecta disciplina muncii la EM Anina si nici nu a verificat daca se respecta conditiile de securitatea muncii, favorizand prin omisiune producerea unui astfel de accident soldat cu sapte morti si sapte raniti".

"Cearsaf" de nereguli

Din procesul-verbal de cercetare, intocmit de Inspectia Muncii Bucuresti, reiese ca una din cauzele producerii accidentului a constituit-o "oprirea instalatiei de aeraj partial la o lucrare unde existau emanatii de metan".

Mai mult, s-a descoperit ca nu au fost efectuate in timp util unele operatii indispensabile securitatii muncii, si anume: verificarea instalatiei de aeraj, daca este corespunzatoare si daca au fost luate masuri pentru protejarea ei; verificarea gaurilor de proba; controlul metanului la locul de impuscare, cat si la 20 de metri in jurul lui, inainte de incarcarea gaurilor de mina si dupa incarcarea lor; controlul metanului la locul de declansare a exploziei inainte de legarea cablului de impuscare si de actionare a explozorului etc. Totodata, au fost gasite grave deficiente in intocmirea proiectului de aeraj partial, precum si in realizarea si functionarea sistemului de aeraj aferent abatajului 686.

"Situatia din teren nu era in concordanta cu proiectul de aeraj partial, desi in proiect a fost confirmata punerea in functiune (receptia instalatiei)", se mai arata in raport.

La fel de grav este si faptul ca nu s-a facut dovada masurarii metanului de catre personalul cu atributii in acest sens, astfel contrar declaratiilor acestora, capul de detectie a inregistrat, de la ora 24.00 pana la ora 01.30 din data de 14 ianuarie 2006, valori mult mai mari decat cele admise.

Reamintim ca in dimineata zilei de 14 ianuarie 2006, la Exploatarea Miniera Anina, in abatajul 686 pe orizontul 8, a avut loc un accident de munca in subteran, soldat cu decesul minerilor Danut Puscau, Gheorghe Marisescu, Matei Izvernariu, Virgil Schneider, Daniel Vanau, Daniel Balan si Ioan Marc, precum si ranirea grava a altor trei ortaci.