Zoltan Baczai este cosar angajat al Serviciului Public Ambient Urban (SPAU). Pregatirea lui, de fapt, este cea de strungar, dar viata l-a purtat prin multe “hotroape”, asa incat a ajus sa munceasca mai orice, pentru a-si castiga existenta. Ce e atat de diferit la acest cosar? In orice situatie, oricat de grea sau neinteleasa ar fi fost viata, el si-a gasit alinarea si raspunsurile in desenele si picturile pe care le face inca de cand era copil.

“Am terminat opt, plus doua clase, cum s-ar spune azi, profesionala”, isi incepe scurta incursiune in propriul trecut, cosarul Zoltan. Acesta ne povesteste cum inca de mic i-a placut sa picteze, sa faca schite, dar si cum soarta i-a fost potrivinica. Nu a reusit sa isi satisfaca geniul artistic pentru ca nu avea posibilitati. Asadar a ales o meserie din care se putea trai sigur atunci: strungar.

Numai ca nici pe aceasta nu a reusit sa o practice. Din anul 1973 pana in ’98 cand a fost disponibilizat pe ordonanta a muncit ca lacatus la IMMUM. Aici, sefii comunisti aveau nevoi de el nu numai ca lacatus. “De foarte multe ori, prima masura disciplinara pentru angajatii razvratiti era sa ii publice in revistele societatii. Iar pe mine, ma puneau sa le fac caricaturi pentru reviste”, a declarat Zoli.

Dupa ce a iesit pe ordonanta, doi ani de zile a stat pe somaj... Ca tot romanul. Banii insa au trecut si trebuia omul sa se gandeasca la un alt loc de munca pentru a-si intretine familia. Dupa multe cautari si-a gasit o alta meserie: coseritul. De data aceasta urma sa fie o “dragoste” fierbinte.

“Am invatat totul de la zero, pentru ca nu stiam nimic cand am venit aici. Acum imi place atat de mult si meseria si colectivul, incat nu as pleca nicaieri in alta parte”, spune strugarul-cosar.

Chiar daca salariul nu e foarte mare, ca la tot romanul de altfel, coseritul are multe avantaje. Zoli si colegii lui spun ca nu ar fi avut ocazia sa cunoasca atatia oameni si celebritati (de parca celebritatile nu ar fi oameni), cu o alta meserie. “Aici, fiecare punct de lucru e diferit. Inainte totul era in serie. Acum fiecare cos de fum are personalitatea lui si ne lovim de probleme diferite”, spune, entuziasmat Zoli.

Totusi, cum e cu arta?

Dupa ce a terminat armata, actualul cosar s-a gandit ca ar fi bine sa faca {coala Populara de Arta. {i a facut-o. Sectia pictura a scolii a reusit sa ii modeleze stilul si sa il ajute pentru creearea unor picturi de valoare. Dupa acesta experienta a urmat chiar si o participare la o expozitie comuna, cu ajutorul Uniunii Artistilor Plastici Amatori. {i ar fi continuat daca ar fi fost cineva sa il sustina.

“Neavand sprijin financiar, nici cine sa ma indrume, nu am putut sa continuu cu pictura”, regreta artistul. Zoli spune ca lui nu i-a placut niciodata sa iasa in evidenta, asa ca au profitat altii de toate ocaziile.

Oricum, timpul liber si-l petrece pictand si pescuind. Sunt cele doua mari hobby-uri ale lui. “Am acasa o colectie frumoasa de tablori facute de mine. Alea imi sunt tare dragi”, a spus Zoltan.

In “biroul” cosarilor, locul unde se aduna cei trei cosari de Baia Mare dimineata, peretele e impanzit cu caricaturile lui Zoli. De altfel, ca sa fie bine, a facut si o caricatura a sefului, pusa la loc de cinste, in centrul celorlalte cu colegii.

Un lucru e sigur, insa, cu pictura nu a reusit sa faca bani asa ca, face ce face, dar tot la coserit se intoarce. “E o meserie migaloasa. Necesita multa atentie si idei, pentru fiecare problema nou aparuta”, spune el.

Cei trei cosari aproape nu fac fata solititarilor. Ei trebuie sa mearga la fiecare solicitare din orasul Baia Mare, Blidar, Ferneziu si Valea Borcutului. Tot ei trebuie sa mearga in teren pentru verificarea proiectelor emise de SPAU. “Daca aceste proiecte nu au fost respectate noi nu putem elibera adeverinta, deci cosul respectiv nu poate functiona”, ne-a informat Zoli.

Cosurile de fum pe lemne se verifica conform normelor impuse de “gazisti” si de pompieri, de doua ori pe an, iar cele pe gaz o singura data.

Asadar, munca este... Nu in forma in care era altadata, dar tot hornari sunt. {i sunt mandri de asta. Daca il chemati pe Zoli sa va alunge cuibul de pasari instalat in tubulaturile exterioare, poate se va simtii in elementul lui sa va faca si un... portret.