Lichidarea judiciara a societatii "Resial" SA Alba Iulia, aflata in faliment de aproape un an, cu datorii de aproximativ 440 miliarde lei vechi, pare a se apropia de final.

La dosarul aflat pe rolul Tribunalului Alba, unde se judeca procedura de faliment a fostei fabrici de produse refractare, a fost inregistrata o oferta de 3,5 milioane de euro din partea SC "TEA" SRL Cugir, care doreste sa achizitioneze "in bloc" activele "Resial".

Trei licitatii fara participanti

Oferta firmei private din Cugir vine dupa trei licitatii consecutive organizate de lichidatorul judiciar la sfarsitul anului 2006, la care nu a participat nici un ofertant. De la suma aprobata de adunarea creditorilor, cifrata la 207 miliarde lei vechi, s-a ajuns la 143 miliarde lei, ambele fara TVA, insa nici la aceasta valoare activele societatii nu au fost atractive pentru investitori.

Oferta "TEA" SRL are o valoare de aproximativ 120 miliarde lei vechi. Surpinzator, insa, Autoritatea pentru valorificarea Activelor Statului (AVAS), care are de recuperat 20 la suta din datoriile totale ale "Resial", se opune acestei oferte.

"Pretul din oferta este situat mult sub valoarea de evaluare, numarul de licitatii organizate pana in prezent (3) nejustificand trecerea la vanzarea pe baza de oferte.

Solicitam ca activele sa fie vandute prin licitatie publica, avand ca pret de pornire pentru bunurile existente in patrimoniul societatii valoarea obtinuta in urma reducerii succesive a pretului de pornire a licitatiei, respectiv 189,9 miliarde lei (echivalentul a 5,41 milioane de euro).

Daca nu se reuseste, va rugam sa dispuneti lichidatorului judiciar sa convoace adunarea creditorilor in vederea aprobarii unei noi strategii de vanzare", se arata intr-o adresa inaintata Tribunalului Alba, in decembrie 2006, de vicepresedintele AVAS, Constantin Botez.

O pozitie importanta in aceasta problema o are, insa, Directia Generala de Finante Publice (DGFP) Alba, care ar trebui sa recupereze la bugetul statului 60 la suta din datoriile "Resial" SA, respectiv mai mult de 260 miliarde lei.

Reprezentantii Finantelor si-au exprimat, deja, dezacordul cu privire la vanzarea pe active a societatii, sustinand ca acest proces este de lunga durata si implica costuri mult mai mari decat vanzarea "in bloc".

Firma prefectului Covaciu - interesata de anumite active

Totusi, ultimul cuvant il va avea presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, originar din Cugir, care poate influenta si pozitia reprezentantilor DGFP. Atanasiu este presedintele filialei PNL si, in consecinta, seful pe linie politica al directorului Finantelor, Maria Iacob.

Avand in vedere dorinta firmei la care este actionar prefectul judetului, Cosmin Covaciu (impus in functie de Atanasiu), de a cumpara o parte din activele "Resial", este posibil ca pana la urma vanzarea sa nu mai fie realizata "in bloc".

Firma prefectului isi desfasoara activitatea in imediata apropiere a fabricii "Resial" si are mare nevoie de teren pentru a-si extinde activitatea. Un metru patrat de teren in zona respectiva a ajuns sa coste cel putin 150 euro.

Lichidatorul judiciar, Dorin Jibetean, a declarat ca pana saptamana viitoare urmeaza sa fie clarificate toate problemele in privinta ofertei venite din partea SC "TEA" SRL Cugir. Acesta a declarat ca, ulterior, va convoca adunarea creditorilor pentru a fi luata o decizie legata de aceasta oferta.

Societatea din Cugir il are ca unic actionar pe un om de afaceri local Gavrila Cibu, care este si administratorul firmei. "TEA" SRL produce piese si accesorii pentru autovehicule. Printre altele, aceasta executa piese de schimb pentru cutiile de viteza la masinile de raliu marca Mitsubishi si Subaru.

Faptul ca firma functioneaza in Cugir poate reprezenta un avantaj, daca tinem cont de faptul ca Atanasiu a locuit pana acum cativa ani in acest oras. In acelasi timp poate fi si un dezavantaj daca nu face parte din cercul de "favoriti" ai presedintelui AVAS.