Vechile castele construite de familiile nobile din judetul Arad ar putea deveni obiective turistice. Administratorii castelelor vor sa transforme vechile resedinte ale grofilor in magneti pentru turistii straini.

Administratorii castelelor din mai multe localitati aradene au inceput deja sa-si faca planuri de introducerea in circuitul turistic al castelelor. Managerii din turism prevad o crestere a veniturilor in sector cu 25 la suta din exploatarea acestor castele.

Si asta, cu atat mai mult cu cat Aradul nu are alte destinatii turistice capabile sa rivalizeze cu vechile edificii ce vor deveni hoteluri de patru ori de cinci stele.

Castelul de la Odvos intra in reabilitare

Unul dintre castele este cel din localitatea Odvos, care ar putea sa fie transformat in obiectiv turistic dupa ce Directia Judeteana de Tineret (DJT) il va reabilita. Directorul acestei institutii care administreaza constructia, Cristian Dragan, a declarat ca se va incerca o colaborare cu niste parteneri, fie romani, fie straini, care sa investeasca in refacerea sa.

"Am facut niste calcule si am ajuns la concluzia ca este vorba despre sume exorbitante, pe care noi nu ni le-am putea permite sub nici o forma. Singura noastra dorinta este ca aceasta cladire sa ramana in regim hotelier, turistic. Precizez acest lucru deoarece am avut o oferta din partea unor investitori italieni care au dorit sa amenajeze aici un azil de batrani. Nu agream o asemenea varianta.

Locatia este extraordinara, cladirea e situata la sosea si ar fi pacat sa nu profitam de acest amplasament", a spus Dragan.

De 15 ani, castelul se afla in circuitul turismului scolar. Acesta este amplasat intr-un decor natural extraordinar, dar cladirea este deteriorata in proportie de 60-70 la suta. Obiectivul, de proportii considerabile, a fost construit ca resedinta nobiliara in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si a fost asediat, in 1784, de taranii rasculati. El a fost refacut cu cativa ani mai tarziu, iar dupa 1800 a fost transformat dupa stilul neoclasic.

Elementele arhitecturale cele mai valoroase se gasesc la fatada castelului. Este vorba de o scara urca spre terasa spatioasa, strajuita de coloane cu capiteluri in stil corintic, care sustin un fronton bogat decorat.

Castelul de la Savarsin, atractia turistica a Vaii Muresului

Tot mai multi turisti romani si straini au ales sa-si petreaca vacantele si la Castelul Regal de la Savarsin, dupa ce acesta a fost redat circuitului turistic si deschis non-stop pentru vizitatori. El poate fi considerat o reteta de succes pentru cei care vor sa vina aici.

Potrivit Administratiei Domeniului Regal, sute de turisti din tara si din strainatate au poposit deja in mini-vacante in aceasta locatie. "Camerele simple pot fi inchiriate cu 120 lei noi pe noapte, suma in care este inclus si micul dejun, iar pretul camerelor duble se ridica la 170 lei noi pe noapte, in suma fiind inclus si micul dejun.

De la deschidere si pana acum, tot timpul au fost clienti, chiar si in extra-sezon", a afirmat una dintre angajatele Administratiei Domeniului Regal.

Dormitoarele regale pot fi inchiriate cu sume cuprinse intre 70 si 90 de euro pe noapte. Retrocedat Familiei Regale, in urma cu cinci ani, dupa ce a fost renovat si remobilat, castelul a fost deschis vizitatorilor in urma cu doi ani. Astfel, pot fi inchiriate parterul si o aripa de la etaj, iar spatiile pentru turisti se vor extinde pe masura ce vor fi reabilitate.

Demisolul constructiei are cea mai larga suprafata, iar aici functioneaza si un restaurant si in curand vor putea fi inchiriate si camerele in regim de pensiune. Intentia administratorului domeniului regal a fost aceea de a oferi un alt peisaj celor care s-au saturat de oras, de elemente hi-tech, beton si sticla.

Fiecare incapere a castelului este zugravita intr-o alta culoare. Mobilierul este cel comandat de familia regala, iar pozitionarea fiecarui element este aproximativ aceeasi ca acum 60 de ani, data cand a fost redecorat ultima oara.

La Sofronea, castel si bazin cu apa termala

Si Castelul din localitatea Sofronea, monument arhitectonic de mare valoare al judetului, a intrat intr-un amplu proces de restaurare. Edificiul a fost construit acum mai bine de 130 de ani in stil secession, iar ultima data a fost restaurat intre anii 1968-1969.

Constructia a fost concesionata, in urma cu sase ani, catre Daniel Negrea, consilier judetean si presedinte al Fundatiei "Humanitas Gura Popii", pe termen de 50 de ani. Acesta a transformat castelul intr-o destinatie turistica, beneficiind si de sprijin din partea unor sponsori americani.

Negrea a anuntat ca doreste sa reamenajeze intreaga cladire si ca ar avea nevoie de ajutor financiar. In scurt timp, mai multi voluntari americani care au vazut anuntul au sosit la Sofronea, cu banii necesari pentru cumpararea materialelor de constructii.

Investitiile facute in reabilitarea castelului au depasit 70.000 lei noi si au vizat refacerea anexei, care era distrusa in totalitate. Pentru reablitarea totala a edificiului ar mai fi nevoie de inca trei milioane de lei.

Turistii care vor alege aceasta destinatie vor avea ocazia sa foloseasca un bazin cu apa termala, ce devenit deja o atractie pentru aradeni.

Castelul de la Macea, posibila destinatie turistica

De asemenea, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a primit in administrare Castelul din localitatea Macea, acesta devenind deja o atractie pentru studenti, dar si pentru cadrele didactice. Conducerea institutiei de invatamant superior a decis sa puna la dispozitia tinerilor constructia, oferind, gratuit, aproape 200 de locuri de cazare.

Tinerii trebuie sa depuna cereri, dupa care Organizatia Studentilor va stabili, in functie de anumite criterii, care sunt cei care vor fi cazati. Conducerea universitatii nu exclude, insa, deschiderea portilor castelului si pentru turistii romani, dar si pentru cei straini care vor dori sa-si petreaca aici mini-vacante. In acest sens, sunt necesare importante investitii pentru amenajarea unui restaurant si a unei bucatarii, astfel incat turistii sa beneficieze si de astfel de servicii.

Castelul Macea a fost construit in doua etape principale, acum avand forma literei "L". Prima parte, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, a fost ridicata intre 1862 si 1886.

Cand i s-au adaugat si cladirile anexe, iar cu aceasta ocazie complexul a primit amprenta secessionului.

Din 1956-1957, edificiul, de proportii impunatoare, a fost restaurat. El este inconjurat de un parc, care se intinde pe o suprafata de 17 hectare. Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, acesta reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici.

Planuri pentru Castelul de la Capalnas, dupa retrocedare

Si ultimul descendent al familiei Mocioni a depus actele pentru a solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri si imobile din judetul Arad. Autoritatile se afla acum intr-o situatie destul de dificila, deoarece o parte dintre obiectivele revendicate sunt folosite de comunitate.

Este vorba de Castelul de la Capalnas, unde functioneaza o unitate spitaliceasca pentru tratarea bolilor mentale.

Urmasul baronului Mocioni, Michael Styrcea, vrea sa reintre in posesia a 6.000 de hectare de padure in zona Bata, a castelelor Bulci si Capalnas, precum si a carierei de piatra de la Bata. In prezent, insa, in edificiul de la Bulci functioneaza sectia TBC a Spitalului Municipal Arad.

Amplasat intr-un parc imens, pe malul Muresului, Castelul de la Capalnas este una dintre cele mai impozante constructii de acest fel din zona. Pe doua din fatadele cladirii se afla terase cu blazoanele familiei sculptate in relief. Langa edificiu, al carui corp central are o sala de arme, Antoniu Mocioni de Foen a zidit o biserica si o scoala pentru copiii satenilor.