Atractia comertului

Supermarket-urile si parcurile industriale castiga teren in fata agriculturii in judetul Prahova. In cursul anului trecut, au fost trecute din extravilan in intravilan peste 10.000 de hectare de teren agricol, suprafete care au fost destinate in mare majoritate construirii de magazine si de parcuri industriale.

Potrivit prefectului Corneliu Popescu, aceste manevre sunt absolut necesare judetului nostru, pentru atragerea investitorilor atat straini, cat si romani, pentru ca in situatia in care acestia nu gasesc intelegere si disponibilitate in acordarea unor terenuri in judetul nostru, se vor orienta catre alte zone din tara.

"Pentru noi, pierderea unor terenuri agricole, in zone de interes pentru investitori nu este o problema. Mai grav ar fi daca am refuza sa facem toate demersurile pentru ca agentii economici sa gaseasca la noi conditii atractive pentru a-si dezvolta afacerile, pentru ca la urma urmei investitiile lor se adreseaza tot populatiei", a declarat prefectul Popescu.

Speriati de costuri

Alte aproximativ11.000 de hectare de teren, care pana nu demult erau cultivate, ar putea servi la constructia de magazine sau chiar de parcuri industriale si cartiere rezidentiale. Costurile foarte mari ale lucrarilor agricole i-au facut pe tarani sa abandoneze. Multe suprafete de teren, in principal cele cu deschidere la DN 1, de la Potigrafu pana la Azuga, au fost lasate parloaga.

La momentul actual, din totalul de 144.000 de hectare de teren agricol ale judetului, circa 11.000 de hectare vor ramane necultivate. Potrivit conducerii Directiei Agricole Prahova, in curand, aceste terenuri ar putea fi scoase din circuitul agricol si vor capata alte destinatii. In comuna Fulga, de exemplu, din cele 4.500 de hectare de teren agricol, au ramas nelucrate circa 113 hectare.

Primarul, Constantin Badea, spune ca „acestea vor ramane asa pentru ca oamenii sunt batrani si nu le mai convine sa cheltuie 12 sau 13 milioane pentru fiecare hectar lucrat si sa scoata abia jumatate din suma”.