De curind, Universitatea „Babes-Bolyai“ (UBB) a demarat o serie de masuri de restructurare a publicatiei, pe motiv ca „nu ii reprezinta pe studenti“. Conducerea revistei respinge pretentiile UBB.

Marul discordiei, motto-ul revistei

Manifestul redactat in ultimul numar al publicatiei „Echinox" a stirnit controverse in rindul opiniei publice prin invocarea unor deficiente acute in sistemul de organizare al UBB. Semnatarii respectivelor articole isi propuneau, insa, stabilirea unei punti de legatura cu cei implicati.

La dezbaterea ce a urmat au luat parte personalitati importante ale vietii universitare clujene, insa intilnirea nu a avut

efectul scontat, drept pentru care organizatorii au avut in vedere reluarea dialogului intr-un spatiu neutru. Ulterior, UBB a cerut ca cei doi lideri ai actiunii sa fie sanctionati de catre Facultatea de Litere, decanatul refuzind sa se conformeze, iar revista a fost somata sa devina profitabila.

In data de 9 ianuarie, UBB a remis o notificare in care isi exprima dorinta de a administra revista „Echinox", deoarece „se autointituleaza revista studenteasca a UBB, insa nu ii reprezinta pe studenti, asa cum se arata in motto-ul publicatiei", dupa cum precizeaza Cristina Nistor, purtatoare de cuvint in cadrul institutiei.

„In prezent, rectoratul asteapta propuneri concrete din partea organizatiilor studentesti", precizeaza aceasta.

„UBB nu e in masura sa emita asemenea cerinte"

„Nu exista nimic stabilit oficial, insa universitatea ar sustine revista in conditiile in care ar fi realizata numai de catre studenti. Nu pot sa spun ca acest demers are legatura directa cu scandalul de la litere, se incearca doar remedierea unei situatii anormale", mai sustine Nistor.

De cealalta parte, Horea Poenar, directorul publicatiei si unul dintre initiatorii manifestului, considera nejustificat demersul UBB. „A fost deja remis un raspuns al decanatului Facultatii de Litere in care se arata ca UBB nu este in masura sa emita asemenea cerinte.

Poate edita orice fel de revista studenteasca, insa nu cu numele de «Echinox», deoarece acesta apartine Fundatiei Echinox", precizeaza Poenar. Publicatia apare in 800-1.000 de exemplare, distribuite in Cluj, marile orase din Transilvania, precum si in Bucuresti, Iasi, Timisoara si Sibiu.

Finantarea acesteia este asigurata de Consiliul Local Cluj-Napoca, prin intermediul aceleiasi fundatii. Redactia este alcatuita din studenti, iar Horea Poenar si Cornel Vilcu o coordoneaza in calitate de directori.

In opinia lui Poenar, legatura dintre manifest si dorinta UBB este evidenta, „in conditiile in care din '90 pina acum UBB nu a mai sprijinit revista si nu s-a interesat de reprezentarea studenteasca".

Recunoaste ca motto-ul cu pricina nu este corect, drept pentru care va fi schimbat, iar in privinta dezbaterii promise, afirma ca „nu mai are rost, zgomotul este prea mare si nu se mai poate dialoga".