O defectiune grava aparuta la unul din cuptoarele combinatului Sometra a pus pe jar toate autoritatile judetene. Zeci de pompieri, lucratori de la protectia civila, dar si jandarmi au mers de urgenta la Copsa Mica, pentru ca initial crezusera ca e vorba de o explozie.

Speriati de norul de ceata care a acoperit localitatea Copsa Mica oamenii au sunat la 112 crezand ca la combinatul Sometra s-a produs o explozie. "Noi am vazut ca a iesit mult fum si de cand exista acest combinat, fara sa exagerez, nu a mai vazut asa ceva. Am sunat noi la 112 si am chemat pompierii si specialistii de la protectie civila", spune Adrian Diaconu, de la Primaria Copsa Mica.

Pompierii de la Medias au fost cei care au ajuns primii la combinatul Sometra, dar au fost opriti la intrarea in societate.

"Noi am ajuns aici la poarta, am vorbit prin telefon cu directoarea combinatului care mi-a spus ca nu stie cine si de ce ne-a chemat , pentru ca nu s-a intamplat absolut nimic aici", spune locotenent colonel Liviu Pripol, seful detasamentului de pompieri militari din Medias.

Ariton a venit la Copsa

La scurt timp, la combinatul Sometra au ajuns si specialistii de la Protectia Civila din Sibu, impreuna cu seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si chiar prefectul judetului, Ion Ariton. Acestia au stat de vorba cu conducerea institutiei si au ajuns la concluzia ca situatia nu este atat de grava cum se credea.

"Am stat de vorba cu conducerea societatii Sometra, am fost si la locul in care s-a produs incidentul. Se pare ca este vorba doar de o defectiune in procesul tehnologic. E bine ca nu a fost explozie asa cum am fost initial anuntati", spune Ion Ariton, prefectul judetului Sibiu. Incidentul a fost insa cauzat de o defectiunie aparuta la separatorul de plumb si zgura.

Acesta a refulat si pentru a nu bloca intregul proces tehnologic conducerea societatii a luat decizia de a raci zgura cu jeturi de apa. "In urma racirii a aparut acest abur. E un eveniment obisnuit care se petrece in orice combinat de acest fel, nu e nimic grav", spune Koudommijannakis Leonidas, reprezentatul combinatului Sometra.

Defectiune tehnica

Desi au fost anuntati ca a fost o explozie si exista si victime, autoritatile au rasuflat usurate dupa ce au constatat ca de fapt a fost doar o defectiune tehnica.

Cu toate acestea autoritatile vor face o ampla ancheta cu privire la evenimentul de sambata, cu toate ca, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Sibiu, Florian Chioar a declarat ca evenimentul de sambata nu a avut efecte negative nici macar asupra mediului inconjurator.

Gabriela ROMAN