Pretul energiei electrice s-ar putea scumpi de la 1 aprilie, dupa cum a anuntat seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris. O alta scumpire este asteptata in vara.

Presedintele ANRE nu a dat detalii despre procentul luat in calcul pentru marirea pretului la energia electrica. Motivul invocat de ANRE pentru ajustarea preturilor este “situatia execptionala” a resurselor energetice. "Pana la 1 aprilie vom face o analiza, avand in vedere situatia exceptionala a resurselor energetice de acum.

Daca gazele vor ramane principala sursa utilizata pentru productia de energie, s-ar putea sa aiba loc o ajustare a tarifelor in sens crescator", a declarat Opris, citat de Mediafax.

Acelasi Nicolae Opris, anunta in luna octombrie a anului trecut, scumpiri a curentului inca din prima zi a acestui an. Opris declara atunci o posibila marire a pretului energiei electrice cu 4,5 la suta, de la 1 ianuarie, urmata de o alta majorare a pretului curentului, la jumatatea lui 2007.

Sperantele merg spre Cernavoda

Exista si un scenariu mai optimist, legat de evolutia pretului la energia electrica, facut public la sfarsitul anului trecut, de fostul ministru al Economiei Codrut Seres. Acesta aprecia ca preturile energiei electrice vor fi influentate in mare masura, in acest an, de punerea in functiune a celui de-al doilea reactor al centralei nucleare de la Cernavoda.

Costurile de productie ale energiei nucleare sunt mai reduse decat in cazul termocentralelor, iar punerea in functiune a reactorului 2 ar putea diminua preturile curentului.

Se vor scumpi alimentele

O scumpire a curentului ar duce, inevitabil, la o scumpire a multor produse alimentare, din simplul motiv ca energia electrica este folosita in productie. „Noi folosim multa energie electrica in procesul de productie si normal ca accizele ne vor afecta pretul final. Din pretul unui litru de lapte, energia cantareste 10 la suta, iar transportul circa 3 la suta.

Deci este clar ca pretul la lapte se va mari, daca preturile la utilitati cresc”, explica Mariana Linn, directorul general al societatii comerciale Carpalat, producator al laptelui Mandra.

Tigarile s-au scumpit

Prima scumpire a anului s-a produs la tigari. Pretul acestora s-a marit, de la sfarsitul saptamanii trecute, cu circa 20 de bani (2.000 de lei vechi). Pretul tigarilor va creste in continuare, pana va atinge un nivel comparabil cu cel practic in majoritatea tarilor membre UE, adica peste 3-4 euro, pana la 7 euro (in Marea Britanie).

Laurentiu PARNICA