O parte a Batalionului 812 Infanterie „Soimii Carpatilor” a plecat la sfarsitul saptamanii trecute cu un avion BAC 1-11 spre teatrul de operatii din Afganistan, aceasta fiind a doua misiune pe care militarii bistriteni o desfasoara in aceasta tara.

"Soimii Carpatilor” - a caror misiune va dura sase luni - ii inlocuiesc in Afganistan pe militarii din Batalionul 2 Infanterie „Calugareni”.

Potrivit unor informatii oficiale din cadrul batalionului, celor 60 de militari care au plecat joi seara inspre Afganistan de pe Aeroportul din Cluj - Napoca li se vor alatura in urmatoarele doua saptamani alti peste 400 de „Soimi ai Carpatilor”.

Militarii bistriteni vor lua parte pe durata celor sase luni de sedere in Afganistan la misiuni sanitare, u?m?a?ni?tare si de securitate.

Maiorul Cristian Teglas, purtatorul de cuvant al Brigazii 81 Mecanizate Bistrita, din care face parte si Batalionul 812 Infanterie „Soimii Carpatilor” a declarat ca militarii bistriteni vor lua parte la proiectele de reconstructie demarate de autoritatile locale afgane si vor asigura stabilitatea si securitatea in aria de responsabilitate.

De altfel, "Soimii Carpatilor” au o experienta bogata in misiunile internationale, batalionul desfasurand operatiuni diferite inca din anul 1996. In perioada 1996 - 1998 „Soimii Carpatilor” au desfasurat trei operatiuni sub egida Organizatiei Natiunilor Unite in Angola.

Doua dintre aceste operatiuni au fost organizate la nivel de companie iar cea de-a treia la nivel de batalion. Actualul comandant al Brigazii 81 Mecanizate, generalul de brigada Alexandru Rus, a fost primul ofiter care a condus militarii bistriteni intr-o operatiune internationala, in Angola.

A urmat perioada 2000 - 2002, cand „Soimii Carpatilor” au executat misiuni la nivel de companie in Kosovo. La acea vreme toate companiile batalionului s-au rotit pe o perioada de patru luni fiecare in ampla misiune din Kosovo. Din decembrie 2002 si pana la mijlocul anului 2003 „Soimii Carpatilor” au luat parte la prima operatiune in Afganistan, cu intreg batalionul.

Mai trebuie spus faptul ca din vara lui 2004 si pana la inceputul anului 2005 Batalionul 812 Infanterie Bistrita a fost dislocat in teatrul de operatiuni din Irak.