Serviciul care functioneaza in cadrul Consiliului Judetean Cluj are in plan acordarea de consultanta pentru primariile si consiliile locale comunale si orasenesti din judet in vederea absorbtiei de fonduri europene.

Biroul de la Primaria municipiului Cluj-Napoca doreste sa informeze cetatenii cu privire la Integrarea Europeana, iar serviciul de la Prefectura Cluj doreste implementarea in judetul Cluj a politicilor de integrare.

Prognoze de integrare

In cadrul Consiliului Judetean Cluj functioneaza “Serviciul Integrare Europeana, Programe, Prognoze”, condus de Rodica Gogonea.

Printre principalele atributii ale acestui serviciu se numara conlucrarea cu autoritatile administratiei publice locale, cu serviciile descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale care functioneaza pe teritoriul judetului, cu conducerile institutiilor si agentilor economici aflati sub autoritatea Consiliului Judetean precum si cu agentii economici care nu sunt in subordinea

Consiliului judetean pentru a determina nivelul de dezvoltare economica si sociala a judetului, pe baza unei multitudini de indicatori. Rodica Gogonea ne-a explicat care sunt principalele proiecte ale serviciului pe care il conduce pentru anul acesta. “Strategia Serviciului de Integrare Europeana a fost elaborata anul trecut si este valabila pana in luna martie a acestui an.

In principal avem in vedere proiecte pentru absorbtia de fonduri structurale si de coeziune de la Uniunea Europeana. Vom acorda consultanta primariilor si consiliilor locale din judet pentru elaborarea si implementarea de programe specifice pentru aceste fonduri”, a sustinut Gogonea.

Monitorizarea acquis-uluiSi la Prefectura Cluj exista un serviciu care are ca principala atributie integrarea europeana. “Serviciul integrare europeana si cooperare internationala” de la Prefectura este condus de Emilia Moldovan.

Cea mai mare parte a activitatii acestui serviciu se axeaza pe implementarea politicilor nationale stabilite de Guvern si a politicilor de integrare, dar si pe intensificarea relatiilor externe.

Realizeaza monitorizarea lunara si trimestriala a modului de implementare a acquis-ului comunitar pe baza colaborarii directe cu serviciile deconcentrate ale ministerelor din judetul Cluj si evaluarea legislatiei adoptate de catre autoritatile locale in vederea armonizarii cu principalele reglementari comunitare in domeniul vizat de documentul analizat.

Totodata, serviciul acorda consultanta autoritatilor administratiei publice locale si cetatenilor pentru programele de finantare externe, initiate si sustinute de UE si initiaza campanii de informare pe teme europene.

Informarea cetatenilor

Cel de-al treilea si ultimul serviciu care se ocupa de integrarea europeana se afla la Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Biroul mass-media, Integrare Europeana este coordonat de purtatoarea de cuvant a Primariei, Raimonda Boian.

Printre principalele atributii ale biroului se numara implicarea institutiei in procesul de integrare europeana, scrierea de cereri de finantare pentru proiectele anuntate de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti sau pentru alte fonduri, intretinerea de relatii de parteneriat, gasirea de parteneri pentru proiectele initiate de Primarie si organizarea de cursuri de perfectionare si intalniri pentru schimburi de experienta.

“In fiecare numar din Jurnalul Primariei avem un Dictionar European prin care incercam sa informam cetatenii despre ce inseamna UE. Totodata avem in plan realizarea de fluturasi si de materiale explicative in vederea informarii cetatenilor cu privire la legislatia europeana.

Si pe site-ul Primariei o sa avem o sectiune dedicata integrarii de unde cetatenii se vor putea informa” ne-a explicat Raimonda Boian.