Reprezentantii Guvernului au gasit o metoda prin care vor sa determine ca numarul casatoriilor sa creasca. O metoda simpla si foarte eficienta, mai ales pentru ca e vorba de stimulente care prind bine la romanul de rand.

Cum lipsa banilor este motivul cel mai des invocat, fie ca este vorba de infiintarea unei familii sau de aducerea pe lume a unui copil, Statul Roman s-a gandit sa ofere ce altceva daca nu bani.

Conform Legii 396/2006 statul acorda, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, un sprijin financiar la formarea familiei in care fiecare dintre soti este la prima casatorie si au domiciliul stabil in Romania, indiferent de cetatenie.

Este vorba despre 200 de euro de care se pot bucura familiile care si-au incheiat casatoria la serviciile de stare civila din Romania, tinerii a caror casatorie a fost incheiata la autoritatile locale competente de pe teritoriul altor tari (odata cu transcrierea certificatului de casatorie in registrele de stare civila romane) si tinerii care s-au casatorit la Consulatele Romaniei sau ale statului celuilalt sot, in conditiile legii.

De asemenea, dreptul stipulat in lege este acordat si familiilor in care unul sau ambii soti sunt cetateni straini ori apatrizi, dar numai daca au domiciliul sau, cel putin, resedinta in Romania. Sotii trebuie sa depuna o cerere (formular tip) si declaratii, pe propria raspundere.

Acestea trebuie completate la Serviciul de stare civila unde s-au casatorit sau unde au fost transcrise certificatul de stare civila eliberat de autoritatile altui stat. Indiferent de caz, cererile trebuie sa fie depuse in termen de 30 de zile de la data constatarii casatoriei.

Dreptul la sprijin financiar se stabileste prin dispozitia primarului. Astfel, suma de 200 de euro (echivalentul in lei) se acorda in termen de 30 de zile de la data emiterii dispozitiei primarului, fiind calculata la cursul de schimb al Bancii Nationale Romane din ziua lucratoare precedenta emiterii dispozitiei.

Cadoul din partea statului nu este impozabil si nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii. Fondurile necesare pentru cadorisirea sotilor sunt suportate din transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale.

“Serviciul de stare civila din cadrul Directiei de Evidenta a Persoanelor Oradea invita familiile nou constituite sa completeze cererea tip precum si declaratiile pe proprie raspundere ca se afla la prima casatorie, prezentand, in original si copie xerox, certificatul de casatorie si actele de identitate ale fiecarui sot”, spune Gheorghe Seica, director executiv al Directiei de Evidenta a Persoanelor Oradea.