Daca primele zile ale acestui an au fost lipsite de evenimente de marca in viata oradenilor, presa locala a avut parte de un cadou mediatic chiar inainte de incheierea primei saptamani de dupa aderare.

Tokes Laszlo, episcopul Eparhiei Reformate de Piatra Craiului Oradea, a declansat un scandal de proportii prin protestul organizat taman in ziua de Sfantul Ioan, una dintre cele mai importante sarbatori a ortodocsilor.

Tokes revendica terenul de sport apartinand Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime” si pe care episcopul reformat il revendica de ceva vreme pentru Liceul “Lorantffy Zsuzsanna”.

Dupa ce a transformat acest teren intr-un nou motiv pentru care sa sustina discriminarea reformatilor din Oradea de catre autoritatile locale, Tokes a scandalizat intreaga suflare ortodoxa din Oradea cu mitingul din ziua de Sfantul Ioan.

Reactiile locale nu au intarziat sa apara iar cei mai vehementi dintre contestatarii virulentului episcop, cunoscut prin atitudinile sale antiromanesti si poreclit de presa romaneasca drept “Satana in sutana”, au fost, dupa cum era de asteptat, reprezentantii Partidului Romania Mare.

“La puscarie!”

Protestul de duminica 7 ianuarie, la care au participat aproximativ 200 de enoriasi ai Eparhiei Reformate de Piatra Craiului Oradea, i-a scandalizat pe reprezentantii PRM Bihor.

Consilierii acestei formatiuni politice sustin ca toata vina pentru repunerea pe tapet a problemei terenului de sport apartinand Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime” o are presedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru. Cel mai aprig contestatar dintre peremistii bihoreni a fost profesorul universitar si istoricul Mihai Drecin.

“Faptul ca demonstratia a fost organizata chiar de Sfantul Ioan dovedeste ca Tokes Laszl? nu este dispus sa respecte zilele sfinte, mai ales ale altora”, a spus Drecin. Peremistii bihoreni apreciaza ca liderul UDMR Bihor a vrut sa-i dea o lectie lui Tokes.

La conferinta de presa de saptamana trecuta, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a sustinut ideea peremistilor bihoreni lansandu-se chiar in declaratii acide. “Locul acestui pastor este in puscarie”, a spus Funar. “I-am facut mai multe plangeri penale. Acest pastor va ajunge la puscarie deoarece atenteaza la siguranta nationala a Romaniei.

Tot in puscarie vor ajunge si lideri ai UDMR. Va veni vremea cand vom rade UDMR, il vom scoate din legalitate. Scopul UDMR este de a obtine autonomie teritoriala. Mai sunt 240 de secui, iar ei cer autonomia Tinutului Secuiesc. Din pacate, actiunile lor sunt sustinute de Guvernul de la Budapesta si de cativa nenorociti de la noi.

Au tinut sedinta comuna de Guvern cu ungurii, dar nu s-au gandit sa faca acelasi lucru si cu fratii nostri de la Chisinau”, a mai replicat Gheorghe Funar. PRM Bihor a mai anuntat ca a inregistrat la Tribunalul Bihor o actiune in contencios administrativ impotriva hotararii CL Oradea de a planta placute cu denumirea in limba maghiara a strazilor si pietelor din Oradea.

Fixul cu terenul

Protestul din duminica de Sfantul Ioan nu este singura miscare stradala organizata de Tokes Laszl? pentru revendicarea terenului de fotbal pentru reformatii din Oradea. La finele lunii iunie 2006, Tokes a dat un alt spectacol gratuit in curtea palatului sau episcopal, locatie aflata in imediata vecinatate a Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime”.

Teren de sport a apartinut candva Grupului Scolar “Andrei Saguna”, scoala pe care Primaria Oradea a trebuit s-o mute, in urma cu doi ani, pentru a-i retroceda lui Tokes Laszl? cladirea in care a functionat liceul.

Desi a primit o suprafata importanta de teren taman in buricul targului, precum si spatiul fostului grup scolar, episcopul vrea sa puna mana acum si pe terenul de sport care apartine, de fapt, Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime”. Accesul pe teren este interzis deoarece biserica doreste sa ridice aici un monument.

In ultima saptamana a lui iunie 2006, enoriasii ortodocsi au ingradit terenul in cauza, iar reformatii au spart lacatele romanilor si le-au inlocuit cu ale lor. Jocul nervilor incepuse iar cel care s-a dovedit purtatorul de cuvant al “nemultumitilor” reformati si incitatorul de noi tensiuni interetnice si interconfesionale a fost tot Tokes.

“Voi apela la guvernul tarii noastre-mama, Ungaria, pentru a face presiuni asupra guvernului de la Bucuresti sa primim acest teren!”, spunea atunci Tokes. “Dupa ce ne-au luat Ardealul, vor sa ne ia si terenul de sport”, incita episcopul.

Tokes a pornit atunci un razboi in primul rand impotriva Consiliului Local (CL) Oradea, din care fac parte si noua consilieri ai UDMR Bihor si care nu a acceptat sa-i dea terenul in cauza.

Conflictul iscat de episcop l-a adus la cutite si cu presedintele UDMR Bihor si presedinte al Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru, care nu a acceptat nici el sa-si influenteze oamenii din CL Oradea pentru a-i face jocul lui Tokes.

Popa si-a dat arama pe fata

Protestul din urma cu doua saptamani concretizeaza in sine pornirile launtrice antiromanesti ale lui Tokes.

Dupa ce in ultimii ani episcopul reformat s-a straduit sa pozeze in omul care doreste pace si intelegere intre confesiunile religioase din Ardeal, propriile convingeri ies din nou la suprafata, aratand intregii opinii publice din Romania care-i este adevarata fata, Faptele sale demonstreaza exact contrariul sustinerilor de pana mai ieri.

Dupa slujba religioasa din duminica de Sfantul Ioan, Tokes le-a oferit enoriasilor sai un “bonus”. In fata oamenilor stransi in curtea bisericii reformate episcopul, impreuna cu alti capi locali ai Eparhiei Reformate de Piatra Craiului din Oradea, au tinut o alta predica menita doar sa incite la ura.

Tokes a incercat sa-si convinga enoriasii ca sunt discriminati de autoritatile locale. Ca si intr-un spectacol bine regizat, dovedind ca protestul nu a fost o manifestare spontana, in multime au inceput sa apara pancarte pe care scria: “Dati-ne proprietatile inapoi si nu ni le mai luati pe cele existente!” sau “si copiii reformati au dreptul la sport”.

Tokes sustine ca reformatii sunt discriminati etnic si religios si intentioneaza sa ceara despagubiri Statului Roman pentru deceniile in care a folosit imobilele ce apartin Bisericii Reformate.

Episcopul sustine chiar si ca, daca terenul de sport nu va fi cedat de ortodocsi Liceului “Lorantffy Zsuzsanna”, vrea sa organizeze un protest chiar si in fata sediului Parlamentului Europei de la Bruxelles.

Cine este Tokes Laszl??

Nascut de ziua pacalelilor, la 1 aprilie 1952, la Cluj, Tokes Laszl? a intrat in vizorul Securitatii in perioada 1981-1982 cand a contribuit la editarea revistei clandestine Ellenpontok, fapt care i-a adus si mutarea disciplinara ca si preot in comuna Sanpetru de Campie.

Feruzand, situatia sa a ajuns pe agenda Comisiei de Relatii Externe a Senatului Statelor Unite, care a intervenit pe langa autoritatile comuniste din Romania. Astfel i-a fost acordata permisiunea de a activa ca preot adjunct la parohia reformata din Timisoara.

La 31 octombrie 1988, Tokes a organizat o manifestare culturala, la care au luat parte si membri ai trupei de teatru de limba maghiara “Thalia”. Atat Tokes, cat si membrii trupei au fost avertizati sa nu mai organizeze asemenea manifestari.

In 4 decembrie 1988 s-a organizat o a doua manifestare culturala la parohia reformata, motiv de interzicere vremelnica a trupei “Thalia”. Tokes a protestat fata de desfiintarea acestei trupe de teatru, iar protestul sau a fost prezentat de radio Budapesta in 28 mai 1989, devenind astfel cunoscut ca dizident.

In august 1989, Departamentul Cultelor din Bucuresti retrage autorizatia de profesare a preotului Tokes Laszl? iar in octombrie 1989 Judecatoria Timisoara emite o sentinta prin care era obligat sa evacueze locuinta.

La 16 decembrie 1989, Securitatea a incercat sa-l ridice din casa sa parohiala din Timisoara, ceea ce a generat protestul enoriasilor reformati maghiari, carora li s-a alaturat imediat un grup de enoriasi baptisti.

In scurt timp, grupului de credinciosi protestanti adunati in fata bisericii reformate din Timisoara s-au alaturat numerosi trecatori, multimea incepand sa scandeze lozinci anticomuniste. Actiunea de protest a generat miscarea populara din Timisoara, punctul de pornire al Revolutiei romane din 1989.

Imediat dupa Revolutie, Tokes Laszl? a fost ales episcop reformat de Oradea si presedinte de onoare al Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania. In 1991, jurnalistul Ion Cristoiu scria intr-un editorial : “Cazul Tokes. Sunt acum destul de multe date care ne fac sa banuim ca el a fost creat de Securitate de la prima pana la ultima piesa”.

In martie 1995, jurnalistul Ioan Itu publica angajamentul de Securitate a lui Tokes Laszl?. Pastorul care era pana atunci o legenda a Revolutiei Romane devine prima victima a dosariadei. Ulterior, declaratii de orientare nationalista ii atrag scaderea drastica a capitalului de simpatie in ochii opiniei publice romanesti.

In anul 2001 a fost sanctionat cu “mustrare scris” de catre conducerea UDMR. A urmat indepartarea sa din aceasta organizatie, devenind unul din sustinatorii Uniunii Civice Maghiare. La inceputul anului 2006, radicalul episcop reformat de Piatra Craiului, Tokes Laszl? a indemnat la obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc „prin lupta”.