In Romania, a haitui ziaristi a devenit un sport national. In Romania de azi, a ataca ziaristi si a cauta apropiati prin care poti sa-i lovesti, a devenit parte a unor intelegeri la nivel mai mult decat inalt.

Azi, prieteni de-ai nostri, camarazi de peste 15 ani intr-o lupta dinainte pierduta cu jegul politico-economic, au fost retinuti la Cluj intr-o maniera dispretuitoare si revansarda. Ni s-a spus ca sunt vinovati pentru toate relele lumii, mai mult, ca sunt un grup. E adevarat, nu stim sa discutam altfel, suntem ziaristi implicati in proiecte care, dinainte, inseamna grupuri.

In Romania de azi, slugi economice si turnatori politici vin sa rezolve de la baza spre varf probleme pe care inalti politicieni nu stiu si nu pot sa le rezolve altfel, asa incat trebuie sa se foloseasca de ei. De peste 16 ani n-am scris niciodata despre musetel sau manele, ci despre licitatii trucate, parteneriate ascunse, politicieni, securisti si inalti politisti corupti.

Nu regretam ca nu ne place musetelul, ci doar ca, desi suntem virulenti, n-am fost destul. Ne vom reveni, promitem. N-am avertizat niciodata pe nimeni asupra consecintelor pe care pot sa le aiba gesturile nebunesti si ceata de pe ochii revansei.

A-i pune pe Liviu Man si restul colegilor nostri sa raspunda acuzatiilor unor delatori de joasa speta - fortati de politicieni, securisti si politisti de "inalta" speta - reprezinta, la prima vedere victoria lor. Nu vom paria pe ea. Au avut loc perchezitii, pe baza unor turnatorii ordinare, si la comanda unor centre de putere care demonstreaza un jalnic cuplaj politico-politienesc.

Cu credinta ca nu suntem Raul si cu convingerea ca, asemenea colegilor nostri din presa intelegem ce inseamna onorabilitatea si corectitudinea, ne vom intoarce. Azi suntem noi, victime ale unor palme primite de la politicieni si inalti politisti-securisti.Maine veti fi voi! Redactiile Buna Ziua Ardeal si Gazeta de Cluj au fost asaltate de mascati si de politisti.

Telefoane inchise, redactori terorizati, calculatoare incarcate si duse, hartii si tot felul, de-a valma, rechizitionate. Spaima, stres, presiune. Nici una din redactii nu si-a revenit din pumnii DIICOT Cluj. Acasa la colegii nostri au intrat in forta, ca dupa ultimii infractori. Copii, sotii, parinti sub talpa represiunii. Mai mult, nimeni nu ne-a oferit nici un fel de explicatie.

Sase oameni retinuti, douazeci de oameni cu telefoanele inchise blocati in redactii fara sa poata comunica. La ora 19.00 nu avem unde face ziarul. Cititi maine Buna Ziua, Ardeal! Judecatorul clujean trebuie sa decida azi daca judecam oameni sau executam constiinte publice care au dovedit, nu de ieri, ca sunt in slujba cetateanului.

Granita dintre parteneriat si pretinsul santaj nu va putea fi niciodata dovedita de anchetatori despre care uneori chiar am scris! Altfel, maine, oricine isi face publicitate intr-un ziar, va fi anchetat poimaine daca interesele politice ori politienesti o cer.

Suntem convinsi ca o analiza lucida si dreapta a colegilor nostri, care de ani de zile se lupta singuri cu tarele societatii romanesti, va demonstra ca totul se reduce la plata unor polite personale din partea unor oameni care isi permit sa angajeze resurse umane si materiale ale statului.

Aurelian Grama - director general Trustul GazetaDan Parcalab - director dezvoltare

*Trustul Gazeta Material publicat in data de 30.10.2006...Atat de actual