Cum primavara se intrezareste, comerciantii se grabesc sa ofere reduceri cit mai mari, pentru a-si putea achizitiona marfa pentru sezonul cald.

Afacere buna inca o luna

Veste buna pentru clujenii impatimiti ai cumparaturilor si ale caror buzunare nu le sint asa pline! Anuntul despre ieftinirea produselor a pus deja stapinire pe vitrinele magazinelor si, in special, pe imaginatia clujencelor, care pot sa-si innoiasca garderoba cu aceasta ocazie.

Cele care au visat la haine de firma, dar nu si le-au putut cumpara, isi pot permite acum sa isi vada visul cu ochii si hainele noi in dulapuri. „De abia am asteptat sezonul asta, pentru ca nu-mi permit sa dau o jumatate de bursa pe un pulover.

Dar am ochit magazinul si, cum stiu ca mai au pulovere verzi la jumatate de pret asa cum doresc eu, o sa-mi cumpar unul, fara indoiala“, spune Adriana, o studenta intilnita intr-un magazin de confectii din Piata Stefan cel Mare.

"Toata luna ianuarie si in prima parte a lunii februarie vor continua reducerile. Ne dorim sa epuizam stocurile din acest sezon, pentru a ne putea satisface clientii printr-o marfa cit mai variata si mai moderna pentru sezonul de primavara-vara“, a explicat o responsabila dintr-un magazin de incaltaminte din Piata Mihai Viteazul.

Concurenta intre magazine

Daca pina acum magazinele se intreceau in produse, o data cu inceperea sezonului reducerilor, acestea pornesc in cursa celui mai mic pret oferit. In vreme ce o pereche de cizme de piele de cea mai buna calitate costa acum un sfert din pretul afisat la un magazin din centrul Clujului, la un magazin de la periferie, reducerile nu depasesc jumatate din pretul initial.

O pereche de blugi care inainte costau 200 de lei acum costa 70 de lei, iar pentru un pulover de iarna, clientii trebuie sa scoata din buzunare mai putin cu 50 de lei.

Magazinele mai mici s-au grabit si au pornit in cursa reducerilor mai devreme decit altele, oferindu-si produsele la nici 20% din pretul anterior. Firmele care comercializeaza gablonturi, bijuterii, curele, genti, esarfe sau palarii au inceput sa scada din preturi inca de la inceputul saptaminii trecute.

Totusi, reducerile pentru gablonturi nu sint afisate, comerciantii oferind pentru marfa lor discount-uri. (Andra-Daria SZASZ)

Reducerile, anuntate si la Primarie

Potrivit legii, reducerile de iarna se pot face numai 3 luni pe an, in intervalul 15 ianuarie - 15 aprilie. Primaria trebuie anuntata printr-o notificare scrisa, care trebuie sa contina perioada in care vor fi facute reducerile, ce nu poate depasi 45 de zile, stocul de produse puse la reduceri, precum si preturile. Pina in acest moment, la Primaria Cluj-Napoca au ajuns doar 10 notificari.

Amenda pentru cei care nu vor anunta Primaria, dar vor face reduceri, este cuprinsa intre 2.000 si 10.000 de lei noi.