Zona rezervata pietonilor din centrul municipiului Bistrita starneste vii controverse intre rezidenti si cetatenii orasului carora le este interzis accesul in zona centrala pazita de politistii comunitari.

Cei din urma sunt revoltati de faptul ca numai cine nu a stiut sa se "invarta" nu poate sa intre cu masina in zona, fapt confirmat si de numarul mare de permise de acces eliberate de municipalitate.

Data in folosinta spre sfarsitul anului trecut, zona pietonala a fost pazita initial de politistii de la Serviciul Rutier, si mai nou de politistii comunitari din subordinea Primariei, care stau cu mana la chipiu ori de cate ori un posesor de permis de acces trece in viteza pe langa ei si incaseaza injuraturile celor pe care ii intorc din drum.

Revolta celor carora le este interzis accesul in zona centrala este, pe de o parte, justificata, avand in vedere faptul ca in doar cateva saptamani municipalitatea a eliberat 247 de permise de acces auto "rezidentilor" din zona, care nu s-au sfiit sa abuzeze de acest drept.

In schimb, acestia aveau obligatia sa parcheze in curtile interioare ale imobilelor in care locuiesc, sau la capatul pietonalului, in nici un caz in interiorul spatiului protejat.

Cu toate acestea, la orice ora din zi se poate vedea cum zeci de masini stau parcate pe pietonal, cu sau fara autocolante de acces lipite pe parbriz. Acestea apartin fie procurorilor bistriteni, fie membrilor PD, ce au sediul aici, dar si firmelor care si-au scos cate 4-5 permise de acces, desi toata zona nu depaseste cateva sute de metri si poate fi strabatuta pe jos in cateva minute.

In plus, nici masinile de aprovizionare nu respecta programul stabilit prin hotarare de Consiliu Local, motivul fiind unul foarte simplu. Mai precis in aceasta decizie nu sunt prevazute sanctiuni pentru posesorii de permis de acces auto.

In plus, autoturismele care fac aprovizionarea firmelor beneficiaza de permis de acces de la municipalitate, deci nu pot fi luate la rost ca intra in zona inchisa dupa bunul plac.