Primaria din Jina a fost, ieri dimineata, sub asediu. Nemultumiti ca, din 18 ianuarie, nu-si vor mai putea vinde produsele in alte judete, aproape 100 de oieri din zona au asteptat explicatii de la primar. Intilnirea informativa, convocata de primar, s-a transformat intr-un protest vehement, din care n-au lipsit injuraturile la adresa autoritatilor. Oierii sint revoltati ca restrictiile impuse ii falimenteaza.

Vestea ca, din 18 ianuarie, nu vor mai putea comercializa brinza si alte produse lactate, pe pietele din alte judete ale tarii, i-a scos din case pe oierii din Jina. Circa 100 de persoane s-au strins ieri, inca de dimineata, in fata sediului Primariei, pentru a asculta explicatiile primarului si a cere socoteala autoritatilor.

Ordin contestat

Satenii din Jina s-au adunat in fata primariei pentru a protesta impotriva aplicarii, incepind cu data de 18 ianuarie, a Ordinului 301 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), prin care se interzice comercializarea produselor de origine animala in afara judetului de provenienta. Din cauza acestui ordin, oierii din Marginime se vad amenintati cu falimentul. Majoritatea au in gospodarie stocuri impresionante de brinza, de ordinul tonelor.

Interdictie aminata

Dupa lungi discutii cu protestatarii, edilii comunei au sunat la Directia Sanitar-Veterinara, sa ceara lamuriri. Au aflat ca intrarea in vigoare a Ordinului a fost aminata pina la sfirsitul lunii iunie.

Sub ochii jandarmilor

"Au fost mobilizati aproximativ 15 jandarmi, care s-au deplasat in Jina. Desi erau vizibil nemultumiti, oamenii adunati in fata primariei nu s-au manifestat violent. La scurt timp dupa venirea noastra si dupa ce au purtat discutii cu reprezentantii autoritatilor, spiritele s-au calmat si oamenii s-au imprastiat.

Nu s-au inregistrat niciun fel de evenimente neplacute", spune sublocotenentul Alexandru Costea, purtator de cuvint al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Sibiu.

Comert interzis

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a promovat Ordinul nr. 301/2006, prin care sint stabilite modalitatile de vinzare directa a produselor primare, de vinzare cu amanuntul si de fabricare a alimentelor.

"Potrivit actului normativ, micii producatori pot comercializa produsele lor numai daca le vind direct din gospodarie sau pe piata locala, astfel ca orasele, unde se gasesc majoritatea clientilor, nu vor mai putea fi piata de desfacere, decit in anumite conditii", apreciaza dr. Gheorghe Manegutiu, specialist al DSV Sibiu.