Omul de afaceri Nicolas Nicula, din Republica Moldova, a cumparat fabrica de covoare "Incov" din Alba Iulia. Pretul tranzactiei nu este, insa, cunoscut cu exactitate deoarece basarabeanul a cumparat actiunile de la cei cateva mii de actionari persoane fizice.

Totusi, anumite surse sustin ca in conditiile in care afaceristul a oferit 15.000 lei vechi pentru fiecare actiune detinuta de membrii Asociatiei Salariatilor, valoarea totala a pachetului achizitionat se ridica la o suma cuprinsa intre 12 Ð 15 miliarde lei vechi.

Este o valoare destul de mica, daca se tine cont de faptul ca "Incov" este recunoscuta ca fiind cea mai mare fabrica de covoare si mochete din Romania.

Totusi, daca privim pierderile de zeci de miliarde inregistrate in ultimii ani de societate, respectiv de datoriile care depasesc 200 de miliarde lei vechi, valoarea de piata a fabricii nu este deloc atractiva.

Acelasi om de afaceri a achizitionat cu cateva miliarde de lei si "Rosard Impex" SA, firma care detine o hala in imediata apropiere a fabricii de covoare si care are obiect de activitate in domeniul prelucrarii lanii. De altfel, aceasta societate era in proprietatea unor persoane fizice actionari sau chiar cu functii de conducere la "Incov".

Surse apropiate lui Nicolas Nicula sustin ca acesta a cumparat fabrica pentru a putea sa intre pe piata Uniunii Europene. El detine in Moldova SC "Covoare Ungheni" SA, o fabrica similara cu cea de la Alba Iulia.

Alte surse vorbesc despre posibilitatea ca cele doua firme sa fie lichidate, iar pe terenul pe care isi desfasoara activitatea, aflat in zona industriala a municipiului Alba Iulia, sa fie construit un cartier de blocuri.

"Incov" are aproximativ 350 de angajati, iar la "Rosard Impex" lucreaza circa 50 de persoane.

Fabrici de covoare si in Moldova

Nicolas este proprietarul unui grup de firme din Moldova, reunit sub denumirea de "Acvila Grup", din care mai fac parte( pe langa "Covoare Ungheni") "Etalon-Prim" SRL (constructii din aluminiu) si "Moldabela" SRL Chisinau, cu capital mixt moldo-belgian, ce produce tot covoare.

De asemenea, afaceristul detine o firma si in Romania, la Iasi - SC "Basarabia Grup" SRL, care este reprezentantul in Romania al celor doua firme producatoare de covoare din Republica Moldova. "Basarabia Grup" o are ca administrator pe Irina Nicula, cu domiciliul in Chisinau.

"Incov" SA Alba Iulia a fost privatizata prin metoda MEBO, imediat dupa 1990. Actionarul majoritar a devenit Asociatia Salariatilor, iar presedintele acesteia, Nicolae Vinereanu, a devenit directorul general al societatii. In 2006 au avut loc mai multe proteste ale angajatilor nemultumiti de intarzierea salariilor.