Cel putin 150 de ziaristi din judetul Marmures au organizat, ieri, un mars in tacere in zona centrala a municipiului Baia Mare. Ei au solicitat eliberarea directorului "Gazetei de Maramures", Dan Parcalab, din inchisoare si cercetarea lui in stare de libertate.

Pe toata durata actiunii de protest, care a durat mai bine de doua ore, pe pancartele purtate de ziaristi puteau fi citite slogane de genul: "Nu ne puteti ucide" si "Presa in pericol". La mars au participat si oameni politici, directorii unor banci sau reprezentanti ai unor ONG-uri, dar si simpli cetateni.

Protestarii au facut opriri simbolice la sediul Politiei Judetene, Parchetului si la Prefectura.

"Prin marsul nostru dorim sa atragem atentia ca ceea ce se intampla acum in presa din Maramures, arata ca acest domeniu e in pericol, iar democratia nu e respectata tocmai cand Romania a fost primita in Uniunea Europeana", a declarat Marian Ilea, redactor-sef al cotidianului "Glasul Maramuresului" si formatorul Grupului de initiativa a Asociatiei Presei Maramuresene.

El a citit scrisoarea deschisa care a fost inmanata prefectului Gyongike Bondi celor care au participat la mars.

In textul scrisorii, jurnalistii solicita autoritatilor si justitiei ca gazetarul Dan Parcalab, fost director al "Gazetei de Maramures", sa fie cercetat in stare libertate. Ei considera ca pentru invinuirile care i se aduc inculpatului, acesta ar putea fi cercetat in stare de libertate.

Ziaristul a fost retinut de DIICOT pe 3 ianuarie, iar procurorii il suspecteaza de santaj, spalare de bani si participare la grup infractional, alaturi de alti cinci colegi din trustul de presa "Gazeta".